Hírforgó, Képgaléria, Média

Lovakkal kezdődik a 60. évad

A szép lovak a karámban a Békéscsabai Jókai Színház előtt kicsit egykori vándortársulatok utaztatására is emlékeztetnek, de valójában a 60. évad kezdetét és első premierjét reklámozzák.


A zsúfolt nyár, folyamatos és több helyszínes programsorozat után Fekete Péter igazgató szeptember 23-án délben nyitotta meg az őszi évadot a nagyközönség számára.

A szökőkút körüli teret rengeteg gyerek, meghívottak, járókelők, valamint a színház művészei, dolgozói népesítették be, sokan barátkoztak a szelíd állatokkal. „Én téged vártalak, téged kerestelek” – énekelte gyönyörű jelmezben Gábor Anita az erkélyről, természetesen a Lovak című táncjátékból, amelynek zenéjét a Benedekfi testvérek szerezték.

A Nemzeti Vágta után nálunk is egyre inkább a lovakról szól az élet – mondta bevezetőjében a direktor, majd Bartus Gyula színművészt, a darab íróját és rendezőjét kérte meg, győzze meg a közönséget, miért is érdemes megnézni ezt a produkciót. A szerző nem titkolta, igen nagy megtiszteltetés számára, hogy a Lovakkal kezdődik a 2014-15-ös évad, igazi kihívásnak tekintette, hogy meg is rendezhette saját darabját, amelyhez kiváló zenét komponáltak alkotótársai.

– Érdekes téma a fordított világ, ahol a lovak beszélnek, cselekednek, míg az emberek a néma szereplők. Ha próbálunk azonosulni velük, nem biztos, hogy sikerül, lehet, nehezünkre esne, ha a lovak társadalmában kellene emberként élnünk. De mindenképp jöjjenek el, nézzék meg az előadást, érdemes! – hívta a közönséget a bemutatóra a szerző.

Az ajánlás után Fekete Péter azt kérte, jelentkezzen, akinek születésnapja van, de mivel ilyen éppen nem volt, a jövő héten ünneplők kaptak ajándékjegyet a színházba. Ha akadt volna merész vállalkozó, akár nyeregbe is pattanhat. „A választások évadát” azzal indította útjára a direktor, hogy nemcsak önkormányzati voksolást tartunk nemsoká, hanem a színház a 2014/2015-ös évad bérletprogramjának összeállításában a nézőknek is több alkalommal szabad választási lehetőséget kínál, vagyis a bérletvásárló dönthet arról, melyik művet szeretné megnézni. A négy nagyszínházi előadáshoz egy stúdiódarab választható a repertoáron lévő hétből. A nyitó darabról is a bérletesek dönthetnek, a Lovakat vagy Brecht Koldusoperáját választhatják, mindkettő előbemutatója tavaly nagy sikert aratott.

A plakátokon látunk régi és új arcokat, törzstagokat és a magyar művészeti élet kiemelkedő egyéniségeit – hangsúlyozta a direktor, majd a repertoárról beszélt, amit úgy állítottak össze, hogy értékes alkotásokat továbbra is műsoron tartsanak, így akik még nem láttak bizonyos darabokat, bepótolhatják a mulasztást.

A második bemutató a Ládafia című táncjáték lesz, amit a Balassi Táncegyüttessel koprodukcióban adnak elő. Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész főszereplésével láthatjuk még ősszel az Egerek és emberek című drámát, karácsony előtt a Holle anyót családi musicalként, zenéjét Gulyás Levente szerezte. A Bernarda Alba háza eredeti flamenco zenével és tánccal kerül színre 2015 januárjában.

– Az ország sarkából a szakmai figyelem középpontjába kerülni nem egyszerű – fogalmazott Fekete Péter. – Kétféle módon lehet: egyik a minőség, a másik a koprodukció különböző színházakkal. Utóbbi törekvés jegyében mutattuk be a Tiéd a világ című összeállítást az Illés zenekar számaiból, a Játékszínnel közösen. Az Expery Dance-szal együtt A Hangot vittük sikerre, tegnap a szarvasi Cervinus Teátrummal közösen létrehozott produkciót, a Holle anyó című családi musicalt Pozsonyban játszottuk. A Karaván Színház kezdeményezésére öt színház koprodukciójában a Nemzeti Színház nagyszínpadán látható a Minden egér szereti a sajtot című mese bemutatója októberben.

A Jókai színház ebben az évadban is megrendezi a drámaíró versenyt, az Ádámok és Évák programsorozatot, a Mindentudás Színházi Egyetemét, a Bárka folyóirattal közösen havonta az irodalmi esteket. A 24 órás versfolyamnak és a Magyar Teátrum Gálának is otthont ad Békéscsaba – hangzott el az ismertetőben.

A szabadtéri évadnyitón az információk és a dalok mellé mindenki kapott ajándékot: a gyerekek lufit, hajcsatot, a felnőttek dedikált plakátokat. A négylábúakkal közös fénykép készült, a pózolásért kaptak zöldséget, simogatást. Végül a lóversenyes jelenetből adtak elő még egy dalt a szereplők. Premier szeptember 26-án, és ebben a hónapban még kétszer, 27-én és 30-án kerül színre Bartus Gyula – Benedekfi István és Benedekfi Zoltán táncjátéka.