Hírforgó

Méltóságteljesen ünnepelt a város

A négynapos ünnepi hétvégére hirtelen megszigorodott időjárás némiképp módosította az október 23-ra tervezett programokat.


Így például az ünnep előestéjén Bíró Gyula, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara Gyakorló Iskola igazgatója kénytelen volt elhalasztani az iskola diákságának és szülői közösségének hagyományos kegyeleti fáklyás túráját a Szarvasi Történelmi Emlékúton. Ugyanígy elmaradt a városi megemlékezést és koszorúzást követő együttes főhajtás az Emlékút ’56-os emlékoszlopánál.

Csütörtök este megtelt a Cervinus Teátrum színházterme. Mind a civil szervezetek, az intézmények, iskolák szép számmal képviseltették magukat. A mostani ünnepséget Varga Viktor, a Cervinus Teátrum rendezője koreografálta méltóságteljes egésszé. Mély érzelmi felütésként ifj. Csasztvan András táncolta el Bardócz Sándor hegedűs közreműködésével a Forradalom és a Szabadságharc allegóriáját. Eközben emlékezetes budapesti néma képsorok előtt Dósa Zsuzsa Domján Edit-díjas színművész jelenítette meg Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című, az évtizedek során szimbólummá magasodott költeményét.

Ezt a Himnusszal záruló felvezető blokkot követte Szenes János ünnepi gondolatsora, az 58 esztendővel ezelőtti történések kifejezetten kegyeleti megközelítésével. Átadta Dankó Béla országgyűlési képviselő, Babák Mihály polgármester és a megválasztott Képviselő-testület szarvasiaknak szóló ünnepi köszöntését. A beszéd után a Szlovák Általános Iskola diákjai és tanárai adtak egy rendkívül mély meríttetésű, egyszerre elgondolkodtató és egyszerre a közönség érzelmeit lélekmély módon megrendítő, irodalmi és táncos, zenei elemeiben élménygazdag kompozíciót. A hallgatóságot jócskán megdolgozó produkcióra elkoptatottnak tűnne a műsor kifejezés használata. Azt mondhatjuk, a “Szlovák” sokadjára is igazolta az iskola falai között zajló nevelés értékrendjét. Köszönjük.

Végül a Szózatot követő pillanatokban Gombár Hajnalka, a városi megemlékezés háziasszonya bejelentette, hogy tekintettel a már említett kegyetlen időjárási viszonyokra, az ünnepi eseménysor a Templomkertben lévő ’56-os emlékműnél ér véget. Oda az újra eleredt eső ellenére százak indultak, hogy elhelyezzék a forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére a kegyelet és hála koszorúit. Méltóságteljes, Szarvas város ünnepi hagyományaihoz illő módon. Ez volt a város 2014. október 23.-i együttes ünnepe.