Háttér

Takarékszövetkezeti integráció – Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet

Október 8-án sajtótájékoztatót tartottak a takarékszövetkezetekkel kapcsolatos kormányzati elképzelésekről a Szarvasi Polgármesteri Hivatalban. Alábbiakban tesszük közzé a tájékoztatóval kapcsolatos, sajtó számára rendelkezésre bocsátott háttéranyagot.


A takarékszövetkezetek jelentősége

A takarékszövetkezetek mindig is jelentős szerepet töltöttek be, töltenek be ma is a vidéki, helyi vállalkozások finanszírozásában, környezetükben a gazdaság katalizátoraiként működnek, hozzájárulva a regionális gazdaság fejlődéséhez. A külföldi bankok inkább leépítenek, sorra zárják be vidéki fiókjaikat, visszafogják aktivitásukat, nem nyújtanak elegendő hitelt a vállalkozásoknak. Pénzügyi szolgáltatásaik egyre nehezebben elérhetők a kisebb településeken és a gazdaságilag nehezebb helyzetben lévő térségekben. A nagybankok éppen onnan vonulnak ki, ahol a legnagyobb szükség lenne pénzügyi szolgáltatásokra, üzleti megoldásokra. Az Orbán-kormány ezt a helyzetet ismerte fel és lépett a jelentős értéket képviselő takarékszövetkezeti rendszer megújítása érdekében.

A takarékszövetkezeti rendszer átalakítása

2014 végére felállhat az a garanciaközösség, amely minden eddiginél átláthatóbb lesz, és amely – az állam által a takarékszövetkezeti rendszer számára nyújtott 136 milliárd forintnak köszönhetően – erős biztonsági hálót képez a takarékok és ügyfeleik számára a külső gazdasági hatásokkal szemben. Ehhez a rendszerhez kapcsolódik még az idén a Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet.

Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet

A Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet tisztán magyar magánszemélyek által birtokolt és üzemeltetett szövetkezeti hitelintézet, amelyet 1957-ben alapítottak. A takarékszövetkezet mérlegfőösszege 9 milliárd forint, saját tőkéje mintegy 700 millió forint, tőkemegfelelési mutatója 16 százalék, ami felette van a törvényben előírt 8 százaléknak. A Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet 10 kirendeltséggel rendelkezik, működési területe Békés, Jász­-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyékre terjed ki, alkalmazottainak száma 59 fő. A takarékszövetkezet hitelportfóliójának összetétele mintaértékű, a problémás hitelek aránya 10 százalék alatt van. A hitelezett ügyfelek 20 százaléka közvetlenül köthető az agráriumhoz. Ennek a stratégiai ágazatnak a forráshoz juttatása kiemelt jelentőséggel bír a kormányzat számára. A takarék hitelezett ügyfelei főként az őstermelői, mikro- és kisvállalati körből kerülnek ki, olyan vállalkozókból és vállalkozásokból áll, amelyet a külföldi nagybankok nem szívesen hiteleznek. A takarék a működési területén lévő települések egyesületeit, alapítványait, iskoláit, illetve falunapjait, fesztiváljait rendszeresen támogatja.

A szektor jövője

A szektor átalakításával egy stabil, tőkeerős, versenyképes pénzügyi csoport jön létre, amely sok százmilliárd forintnyi hitelt biztosít majd mindenekelőtt a hazai tulajdonú a kis- és középvállalatok és a mezőgazdaság részére. Hamarosan számos új, egyben kedvező feltételekkel elérhető, korszerű pénzügyi termékkel, minden eddiginél színvonalasabb szolgáltatásokkal fogadják majd az ügyfeleket a takarékok egységesen, az ország bármelyik takaréki fiókjában, így a Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet kirendeltségeiben is. A takarékok a „vidék bankjaként” a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak majd a mezőgazdaságból élők pénzügyi lehetőségeinek bővítésére, a gazdálkodók üzleti törekvéseinek támogatására. A takarékok megerősítése elősegíti, hogy a magyar bankszektorban jelen legyenek a nyereséget itthon tartó, tőkeerős, hazai tulajdonú pénzintézetek. Hozzájárul ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, hogy a korszerű finanszírozási lehetőségek ne csak a kiemelt nagyvállalatok és egyébként is tőkeerős projektek részére legyenek elérhetők, hanem a kisebb településeken lévő, életképes vidéki kis- és középvállalatok számára is. A következő öt évben a takarékszövetkezeti rendszer megháromszorozhatja piaci súlyát, ami hozzájárul ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, hogy a pénzügyi szektor minimum 50 százaléka legyen magyar kézben. A takarékszövetkezeti rendszer megújításával növekszik a vidék megtartó ereje, gazdasági teljesítménye, új munkahelyek létesülhetnek, és javulhatnak a vidéken élők életkörülményei.