Hírforgó, Képgaléria, Média

Szent dolog a város polgárainak szolgálata

– Szarvas város polgárainak szolgálatánál szentebb dolgot nem ismerek – mondott az ötödjére megválasztott Babák Mihály polgármester a Képviselő-testület ünnepi alakuló ülésén.


– Egy város sosincs kész – fogalmazott egyebek között, amikor ismertette átfogó beszédében az előttük álló ötéves önkormányzati ciklus legfontosabb városfejlesztési célkitűzéseit.

Hétfő délután rendkívül méltóságteljesen indult az ülés egésze. Domján Edit-díjas színművészünk, Dósa Zsuzsa elmondta Petőfi: A nemzetgyűléshez című veretes költeményét. Majd a köszöntő blokk szívet-lelket melengető meglepetéseként a város szülöttje: Lapis Erika Teátrumi-díjas és Szarvas Város Különdíjával is elismert színművész elénekelte a “Várj, míg felkel majd a nap” című dalt. Megtörténtek a köszöntések a moderátor-háziasszony Petneházi Andrea polgármesteri tanácsadó és Babák Mihály részéről.

– Ünnep van e napon – ez a mondat fejezte ki leginkább a jelenlévő intézményi, civil szervezeti, hivatali vendégek és bejelentkezett polgárok együttes köszöntését.

A hagyományok jegyében dr. Izsáki Zoltán a Választási Bizottság részéről adott rövid tájékoztatót az október 12.-i önkormányzati választás eredményeiről, jelentésébe foglalva a nemzetiségi (szlovák és roma kisebbségi) önkormányzatokét is.

Ünnepélyesen megtörtént a polgármesteri és képviselői megbízólevelek átadása. Ugyanez a fennkölt hangulat jellemezte a polgármesteri, képviselői, alpolgármesteri és külsős bizottsági tagok eskütételének egészét is a tanácskozás folyamán.

Babák Mihály polgármester személyesen és képviselő társai nevében is többszörösen megköszönte a választópolgárok beléjük helyezett bizalmát. Mindeközben az ülés elejétől a végéig dr. Melis János, Szarvas város jegyzője a tőle megszokott szakmai eleganciával ismertette a meghozott döntéseket, határozatokat. A részleteket az Árpád Szálló nagy időket megért gyönyörűséges díszterméből élő egyenes közvetítésben követhette – a megszokottaknak megfelelően – városunk lakossága.

Oklevelet vehettek át a polgármestertől az előző ciklusban tett szolgálatukért a Képviselő-testület és a bizottságok tagjai. Az így elismertek sorában ott volt Besenczy Zoltán volt alpolgármester, Kiszely Mihály, a korábbi időszak alpolgármestere, tanácsnok és Hetényi István volt képviselő, bizottsági elnök. Ők mindhárman 16 éven keresztül folyamatosan a Képviselő-testület tagjaként szolgálták a köz javát.

Közmegegyezés, konszenzus, nyilvánosság, kollektív bölcsesség – egyebek közt ezen hívószavak is, amelyek többszörösen jellemezték a Babák Mihály polgármester által meghirdetett programot. Ez esetben mindez az eddigi 16 esztendő folyamatában értendő.

Ha mégis kiragadunk néhány témát a városfejlesztési elképzelésekből és célokból: ott szerepel köztük egyebek közt a Magyarország közepe turisztikai attrakció kialakítása, az M44-es felépültének megélése, a szarvasiak megélhetésének biztosítása, a közbiztonság stabilizálása, továbbképzés az oktatás és a kultúra számos területén. Az azonban kitűnt kézzelfoghatóan a polgármester programhirdetéséből, hogy rendkívüli súllyal szerepel – egyfajta kormányzati szemléletváltásnak is köszönhetően – a szarvasi polgárok megélhetésének biztosítása, beleértve a munkahelyteremtés feltételeinek javítását és fiataljaink lehetőség szerinti legtovább itthon maradását Szarvason.

Dr. Melis János jegyző hagyományos feladataihoz tartozott a a vonatkozó önkormányzati törvény jegyében a polgármesteri és alpolgármesteri illetmények megajánlása. A Képviselő-testület döntései értelmében a polgármesteri havi illetmény 523 ezer 514 forint, a költségtérítés pedig 78 ezer 527 forint/hó.

Több érdemleges módosítás történt a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításában. Így az eddigi két alpolgármesteres felállás megszűnt, s a Képviselő-testület főállású alpolgármester helyett egy társadalmi megbízatású alpolgármesterről hozott felelős döntést – technikai szünettel együtt járó titkos szavazással.

A titkos szavazás eredményeképpen Szarvas város társadalmi megbízatású alpolgármestere Hodálik Pál. A megválasztott alpolgármester megköszönte a bizalmat, egyben egyéni körzetének választói bizalmát is, majd Babák Mihály polgármester előtt letette az esküt. Illetménye: 235 ezer 575 forint, költségtérítése 35.336 Ft/hó.

A Képviselő-testület vezető tanácsnokká választotta Földesi Zoltánt, Giricz Katalint és Lázár Zsoltot. Tanácsnokok lettek: Dernovics László, Dobruczky Zsolt, Lohr Gyula és Molnár Istvánné.

A döntések értelmében Dobruczky Zsolt az elnöke a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságnak. Az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke: Molnár Istvánné, az Ügyrendi Jogi Közrendi Bizottság elnöke Dernovics László. Giricz Katalin az elnöke az Ifjúsági és Sportbizottságnak. Még a nemzetiségi ügyekkel is bővült Szociális Családi Egészségügyi Bizottság elnöke Lázár Zsolt lett.

Továbbá több stratégiai jelentőségű területen a civilek, magánszemélyek bevonásával előkészítő szakmai bizottságok létrejöttét kezdeményezte a polgármester. Babák Mihály kezdeményezésével a testület egyetértett.

A Himnusz és a Szózat által lehető legméltóságteljesebb keretbe foglalt és a magyar nemzeti lobogó, a megyezászló és a város zászlaja alatt megtartott ünnepi alakuló ülés Babák Mihály polgármester ismételt köszönetével ért véget Szarvas város polgárainak irányában. Majd a Képviselő-testület a hagyományok jegyében fogadást adott az ülésen részt vett valamennyi meghívott részére. Utóbbin Povázsai Mihály és fiai vitték a prímet a Turul kiváló ízeivel.