Képgaléria, Média, Sziréna

Menet közben is mér a sugárfelderítő egység

A Békés megyei katasztrófavédelmi sugárfelderítő egység használatát gyakorolta az igazgatóság kijelölt állománya.


A szakemberek Kisgyurka Sándor tűzoltó főhadnagy vezetésével valós sugárforrás alkalmazásával hajtották végre a gyakorlatot; a nagy érzékenységű sugárkapu a kis aktivitású rádium 226-os jelenlétére is reagált.

A speciális jármű immár nemcsak álló helyzetben képes mérni, mozgásban lévő, vagy éppen parkoló gépkocsik mellett elhaladva is lehetőség nyílik a radioaktív anyagok lokalizálására. Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy sugárzó anyagot szállítanak, akkor a katasztrófavédelem szakemberei kézi műszerek segítségével pontosan meghatározzák, hogy a sugárforrás a raktérben hol helyezkedik el, sőt a modern eszközök révén azonosításukra is képesek. Nemcsak a sugárzó anyagok intenzitását, energiáját tudják megállapítani, pontosan beazonosíthatóak a nagy áthatoló képességű sugárforrások is, ami fontos információként szolgálhat a lakosságvédelmi intézkedések bevezetése során.

A cél az, hogy a tanfolyamon résztvevő állomány minél hatékonyabban tudja alkalmazni a mobil sugárfelderítő egységet a radioaktív anyagok felderítésében. A folyamatos ellenőrzések révén visszaszorítható a sugárzó anyagok illegális szállítása és megakadályozható ezek környezetbe kerülése.