Képgaléria, Média, Sziréna

Közel ezer lakost készítettek fel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei

Befejeződött megyénkben a köteles polgári védelmi szervezetek felkészítése, melyen ötvenöt település közel ezer fővel vett részt. Az igazgatóság ezzel egy kétéves felkészítési programot zárt le.


Ezúttal a lakosságvédelmi egység kitelepítési és befogadási rajainak, valamint a logisztikai egység élelmezésellátó állományának felkészítése volt az elsődleges. Haskó György tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő kiemelte, az értesítésért felelős riasztó őrsök kiértesítési gyakorlatát is megszervezték, sőt idén a beosztottak adatainak pontosítása is megtörtént az adatvédelmi szabályok figyelembevételével. Immár mind a hetvenöt Békés megyei település köteles polgári védelmi szervezetének infokommunikációs, lakosságvédelmi és logisztikai alegysége fontos szakmai tudást sajátított el.

A felkészítésen résztvevő állampolgárok ezután éles helyzetben hatékonyan támogathatják az elsődlegesen beavatkozó erőket. A vizek kártételei elleni védekezéshez szükséges tudás különösen fontos, hiszen Békés megye fokozottan veszélyeztetett terület. Egy esetleges árvíznél nagyobb létszámot, jelentős emberi erőforrást igénylő feladatok adódnak, szükség van a védekező erők megtöbbszörözésére, a más településekről, megyékből érkezők, esetleg a lakosok elhelyezésére.

Az érintett települések felkészített lakói közreműködhetnek a különböző logisztikai feladatok ellátásában is, rendkívüli téli időjárás esetén például az úton rekedtek ideiglenes elhelyezésénél, vagy ellátásánál vállalhatnak szerepet.

A megye polgári védelmi főfelügyelője elmondta, jövőre az igazgatóság a köteles polgári védelmi szervezetek egészségügyi és műszaki alegységeinek felkészítését célozza meg.