Hírforgó, Képgaléria, Média

A Berlini Fal és a Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóján

“2014-ben emlékeztünk meg a Berlini fal és a Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójáról. Ennek jegyében megszerveztük Európai Uniós középiskolás vetélkedőnket.” – A Városi Könyvtár beszámolója


A Városi Könyvtár a Békés Megyei Europe Direct által támogatott pályázata keretében előadással egybekötött vetélkedőre hívta a város középiskolásait 2014. november 4-én (kedd) 14 órától a Városi Könyvtár olvasótermébe.

A versenyt a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Székely Mihály Szakképző Iskola 11-12. évfolyamos tanulói számára hirdettük meg. A vetélkedőre 5 fős csapatokat vártunk (a két középiskolai intézményegységből 3 -3 csapatot).

14 órától Prof. Dr. Sallai János, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára tartott előadást.
A tanulóknak felkészülésként egy rövid videót kellett megnézniük és Dr. Sallai János: Egy idejét múlt korszak lenyomata – A Vasfüggöny története című tanulmányát kellett elsajátítaniuk.

A könyv – több tucat fotó és térkép-vázlat segítségével -részletesen ismerteti a Vasfüggöny felépítését, működését és lebontásának folyamatát.
A 11-12. évfolyamos diákok körében megrendezett csapatverseny a kreativitásra, internethasználatra is hangsúlyt fordított. Siker övezte a „Berlini fal” graffiti-versenyt, jól teljesítettek a diákok az internetes kereséssel egybekötött feladatban, felhasználták az elméleti feladatok megoldásához a helyszínen hallott izgalmas előadás információit is.