Hírforgó, Képgaléria, Média

„Legyen általad több a világ” – pályaválasztási vásár Békéscsabán

A munkaügyi központok 2001 óta szerveznek pályaválasztási kiállításokat, melyeknek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataloknak lehetőséget nyújtson megismerni a különböző szakmákat.


A  Vastag testvérek „Legyen általad több a világ” című dalával nyitotta meg kapuit 2014. november 6-án, új helyszínen, a Csaba Parkban a Pályaválasztási Vásár. Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal megbízottja, köszöntötte az idelátogató iskolákat és tanulókat.  Dr. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében nyitotta meg a vásárt. A megnyitót szakmai konferencia is követte, melynek címe: A szakképzés fejlesztése Békés megyében. Iskolánkat Kohut Andrásné és Vincze Sándor képviselte. Az államtitkár úr felvázolta a szakképzéssel kapcsolatos jövőképet, ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium terveit. A cél, hogy minél több szakképzettséggel rendelkező fiatal kerüljön ki a munkaerő piacra. Ehhez viszont szükséges változtatni a rendszeren, a gimnáziumokba és a szakképző iskolákba beiskolázandó tanulólétszámot helyes irányba terelni.

A két nap alatt több száz általános iskolás fordult meg iskolánk, a Székely Szakképző Iskola standjánál. Itt az iskolánkban oktatatott minden szakmát bemutattunk. Első napon fodrász tanulóink, Gácsi Mariann és Kozma Attila készítettek szebbnél szebb frizurákat az érdeklődőknek, a második napon vendéglős tanulóink szalvétákat hajtogattak az általános iskolás diákokkal. Mindkét napon az informatikai rendszergazda tanulónk, Farkas Imre, a Google Sketchup szerkesztő háromdimenziós programmal kápráztatta el a műszaki szakmacsoport iránt érdeklődő diákokat.

Iskolánkat Buzás Angéla, Tomasovszki Rebeka és Kovács Gábor 9. E osztályos tanulók mutatták be diákszemmel a következőképpen:

„Gyertek a Székelybe, mert gyönyörű új épületet kaptunk, amelyet már jól be is laktunk! Nagyon sokféle szakmát lehet tanulni nálunk, a tanárok jól felkészültek, és így az órák is érdekesek. Az osztályfőnökök arra törekszenek, hogy jó osztályközösségek alakuljanak ki, a mi osztályunkban ez már így is van. J

Gyakorlatainkat már kilencedikesként az iskola tanműhelyeiben töltjük, már most sok újat megtanultuk a szakmánkból. Érdemes jól tanulni, mert a legjobbak külföldi gyakorlatokra is eljuthatnak. Több diáktársam már járt Finnországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában is. Az iskolánknak kollégiuma is van, mely a suli szomszédságában áll, és már egy jó közösség alakult ki.

Mi nagyon szeretjük ezt az iskolát, ti is szeretni fogjátok!  Várunk titeket a nyílt napokon november 28-án vagy december 5-én, és győződjetek meg róla ti is, milyen jó suli a Székely!”

Kita Erzsébet
Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna