Hírforgó, Képgaléria, Média

Iskolád könyvtára: tudásod központja

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja ad alkalmat minden év őszén a városi könyvtárhasználati vetélkedő megrendezésére, amelyen felső tagozatos csapatok tölthetnek együtt egy játékos délutánt a Városi Könyvtárban.


A november 13-i rendezvényen Szarvas általános iskolái közül a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, a Székely Mihály Intézmény Általános Iskolája, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon, és – idén először – a Gál Ferenc Gyakorló Általános Iskola vett részt 1-1 csapattal.

A program célja, hogy felhívja a figyelmet az iskolai könyvtárak fontos szerepére, így segíteni szeretnénk ezzel a rendezvénnyel is az iskolákban működő, a gyerekek számára minden nap elérhető iskolai könyvtárak népszerűsítését. A könyvtárhasználati vetélkedő részét képezi minden évben egy kreatív előzetes feladat, amelyet a gyerekek iskoláik könyvtáraiban könyvtárosok és pedagógusok vezetésével készítenek el. Ez alkalommal minden résztvevő illusztrált és könyvajánlóval ellátott könyvjelzőt hozott magával, illetve közösen is meghallgattunk egy-egy ajánlót a csapatok szóvivőitől.
A gyerekek a vetélkedő állomásait követve többek között kereshettek lexikonban és az interneten, vagy újragondolhatták a Pál utcai fiúk című regény befejezését. A középpontban az értő olvasás állt. A szoros versenyt a Székely Mihály Intézmény Általános Iskola csapata nyerte: Krátki Tamara, Takó Liliána, Bába Laura, Litauszki György, Lustyik János. Felkészítőjük: Kántorné Hanzó Ildikó könyvtáros.

A délután egy vidám „könyvjelzőcsere” akcióval zárult, ahol mindenki átadhatta valakinek illusztrált, ajánlóval ellátott könyvjelzőjét. (A színvonalas munkák megtekinthetők a www.szarvasikamasz.hu oldalon).

A program igényes előkészítése és lebonyolítása Harencsárné Liska Mária és Kovácsné Timár Ildikó munkáját dicséri. A rendezvény megvalósításban a könyvtár segítségére volt a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány.