Képgaléria, Média, Sziréna

Az összefogás és a kommunikáció fontosságát hangsúlyozták a védelmi bizottság ülésén

Felkészítést tartott a Békés Megyei Védelmi Bizottság. Az eseményen részt vettek a helyi védelmi bizottságok elnökei, azaz a járási hivatalok vezetői, valamint a települések polgármesterei, akikre szintén fontos szerep hárul egy-egy veszélyhelyzet esetén.


Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, a honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátásához szükséges ismeretanyag elengedhetetlen. A megyei védelmi bizottság elnöke hozzátette, a polgármesterek felelősségtudata, felkészültsége kulcsfontosságú, az utóbbi években Európa és így hazánk időjárása szélsőségesebbé, kiszámíthatatlanabbá vált. Egy-egy veszélyhelyzet elhárítása, felszámolása esetén mindenkinek pontosan tudnia kell, mi a feladata, összefogásra, megfelelő koordinációra és kommunikációra van szükség.

A felkészítésen résztvevőknek Haskó György tűzoltó alezredes a megye veszélyforrásairól, a veszély-elhárítási tervezés és a katasztrófavédelmi irányítás rendszeréről, valamint a különféle veszélyforrások azonosításáról, a kockázatelemzésről tartott tájékoztatást. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője ezen túl a polgármesterek feladatairól, a közbiztonsági referensek szerepéről, valamint a lakosság riasztásáról és a vis maior eljárás rendjéről is szólt.