Hírforgó, Képgaléria, Média

Erasmus + Olaszország-Serramazzoni

A Székely Szakképző Iskolából nyolc tanuló három hetes külföldi tanulmányi úton vehetett részt az Erasmus+ program pályázat keretein belül.


Az első héten beilleszkedésünket kísérő tanárunk, Varga Tímea segítette. Az ő hazautazása után már nekünk kellett leküzdeni a nyelvi akadályokat, amit tökéletesen sikerült teljesítenünk, mivel az olasz diákok is alapszinten beszélték az angol nyelvet.

Az első héten már egy nagy próbatétel elé állítottak minket, mivel a harmadik napon megrendezésre került a magyar est, amelyre a következő menüsort készítettük el:

Hideg dél-alföldi ízelítő – Tárkonyos csirke raguleves – Egészben sült sertéskaraj hagymás törtburgonyával és párolt lilakáposztával – Desszert varázs: Piskótatekercs borhabbal, zserbó, lakodalmas barack

Ezen ez estén sikerült jó benyomást tennünk az iskola által meghívott befolyásosabb vendégekre valamint az iskola tanáraira is. Az ott eltöltött idő alatt alkalmazkodnunk kellett az ottani oktatási rendszerhez, ami kezdetben furcsa volt számunkra, mivel szigorúbb szabályoknak kellett megfelelnünk, mint például az öltözködés, de sikeresen beilleszkedtünk. A gyakorlati órákon az olasz diákok segítségével oldottuk meg a ránk bízott feladatokat. A tanárok megbíztak bennünk, ezért komolyabb feladatokat is elvégezhettünk. A gyakorlati órák teljesítése után a hétvégén jutott idő a szórakozásra, szabadidős programokra is. Mindenki számára óriási élményt nyújtott a Ferrari múzeum megtekintése Maranelloban, ezen kívül városnézésen vettünk részt Bolognában, majd Modenában, ahol megnéztük a Pármai sonka múzeumot. Az utolsó szabadidős tevékenységek után már a haza útra készültünk. A három hetes gyakorlat alatt rengeteg új dolgot ismertünk meg, mint például a tányérfogások módjait, az olasz gasztronómia kulisszatitkait és a különböző nemzetiségek étkezési szokásait. Nagyszerű élményekkel és barátokkal gazdagodtunk, akikkel még a mai napig is tartjuk a kapcsolatot. Ha még egyszer lehetőségünk adódna az olaszországi útra, akkor gondolkodás nélkül ismét belevágnánk.

Köszönjük Kohut Adrásné Intézményvezető Asszonynak, hogy lehetőséget biztosított a kiutazáshoz és a szakmai gyakorlat eltöltéséhez:

Tóth Dorina, Csabai Réka, Skorka Dániel, Bakró Márta