Hírforgó

A Szarvasi Értéktár Bizottság társadalmasítja munkáját

A megjelent bizottsági tagokkal és meghívott civil egyesületi vezetőkkel együtt közel húszan jelentek meg február 20-án a Szarvasi Értéktár Bizottság ülésén, amelyet Csasztvan András bizottsági elnök hívott össze és vezényelt le a Cervinus Teátrum épületében.


Jelen volt Závoda Ferenc, mint a Békés Megyei Értéktár Bizottság eddigi tagja, aki biztosra vehetően az újjáalakuló megyei grémium munkájában is részt vesz.

A dolgok jelen állása szerint a Hungarikum törvény – mint fő szakmai szempont – figyelembe vételével eddig 96 agrár- és élelmiszergazdasági, természeti környezeti, kulturális örökségi, ipari és műszaki megoldású, épített környezeti, egészség és életmód-béli, sportot érintő, valamint a turizmus és vendéglátás területén létező helyi érték került be a gazdag névsorba. Amely ezúttal is bővült a Hal-Víz-Ember Alapítvány ajánlására, a vadvízi kuttyogtatás és a világon egyedülálló pontytenyészet értékeinek bevitelével.

A bizottság ez év folyamán akár pályázati forrásból, akár más lehetőségek mentén egy 600 képet felvonultató fotókiállítást kíván megvalósítani a helyi iskolák széles körű bevonásával. Továbbá helyi értékeinket mind az írott és elektronikus sajtó lehetőségeinek kiaknázásával népszerűsíteni kívánja.

Biztató, hogy a Megyei Értéktárba a szarvasi ajánlások közül bekerült a Körös-Maros Nemzeti Park. Természetesen más kiváló szarvasi kidolgozott tanulmányértékű anyagok is bekerülés várományosak. Közülük többek közt első kézből magában a Hungarikum törvényben lenne a helye, ld. Történelmi Országközép és Kárpát-medence mértani középpontja, mivel ez a világon csak itt létezik egyedül, Szarvason. Ehhez képest birkapörköltet főzni és birkát tenyészteni a Kárpát-medence valamennyi jobb érzésű juhászközössége tud és sorolhatnók tovább a példákat.

Visszatérve a helyi bizottság társadalmasítási törekvéseire, rendkívül biztató, hogy a fentiekben jelzett fotóanyag magvas népszerűsítő összefoglalókkal akár önálló kötetben is megjelenhet belátható időn belül.