Postaláda

A katasztrófavédelem álláspontja a moszatpáfránnyal kapcsolatban

Lassan mozog a moszatpáfrány a Holt-Körösön, még nem ürült ki teljesen a vízből.


Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tárgy: Tájékoztatás

Dr. Melis János jegyző
Szarvasi Polgármesteri Hivatal

Tisztelt Jegyző Úr!

A fent hivatkozott számú és a Szarvas-Békésszentandrási holtágon látható moszatpáfrány okozta panasszal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A moszatpáfrány (Azolla filiculoides) a holtágba a belvízelvezetéssel került be. A holtág funkciója a környező területekről a csatornákba vezetett belvíz befogadása.

A holtág kezelőjének tájékoztatása alapján megállapítható, hogy a jelenleg is látható moszatpáfrány állomány nem szaporodott a 2014. év végi észlelése óta. A holtág vízszintjének 20145. év végi megemelésével nem ürült ki a teljes állomány a víztestből. A holtág vizének mozgása – a belvíz beeresztések okozta áramlás – következtében a növénytömeg az Anna-liget, Bikazug elnevezésű szakaszok felé halad. A HAKI híd jelenlegi kialakítása miatt kissé lelassítja a növénytömeg kiürülését a holtágból.

A Szarvas-Békésszentandrási holtág jelenleg belvizes üzemrend szerint üzemel, rendkívüli vízszennyezésről nincs tudomásunk.

A fentiek alapján a felszíni vizek minőségéről szóló 220/2004. (VII. 21.) Kormányrendelet 39/A. § (1) és (2) bekezdése szerinti felszíni víz jelentősen kedvezőtlen állapota valószínűsítésének feltételei jelenleg nem állnak fenn.

Kérem tájékoztatásom elfogadását.

Békéscsaba, 2015. február 6.

Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, tűzoltósági főtanácsos, megyei igazgató nevében és megbízásából
dr. Igricz Mária szolgálatvezető-helyettes