Felhívások, Közlöny, Sziréna

A jelmondat az idén is változatlan: A tudás életet menthet!

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség 2015-ben is meghirdeti felmenő rendszerű ifjúsági versenyét, ahová négyfős csapatok jelentkezését várják.


A fiatalok két korcsoportban, az 5-8. és a 9-13. évfolyamos kategóriában szállhatnak harcba az elsőségért. Először a helyi, utána a területi fordulón vesznek részt, végül a közös tűzoltó-rendőr napon megrendezendő országos döntőn dől el, kihez kerül egy évre a vándorserleg.

A verseny megszervezésében a szövetséggel mások mellett együttműködik a Magyar Tűzoltószövetség, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a Magyar Vöröskereszt, a rendezvény fővédnöke az országos katasztrófavédelmi főigazgató. A megmérettetésre szövetségek, szervezetek, egyesületek, általános és középiskolák diákjait várják, akik elméletben és gyakorlatban, játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően adnak számot a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismereteikről, az ön- illetve más ember mentésében való jártasságukról. A verseny alapot teremt az önmentési készség kialakításához, és a biztonság komplex értelmezéséhez. A tervek szerint nyolc versenyállomás és három bemutatóállomás várja majd a csapatokat, ezeken egyebek mellett az ár- és belvíz, valamint a helyi vízkárok elhárításáról, a kimenekítés, kitelepítés fogásairól, a tűzoltói ismeretekről, a veszélyesáru-szállítási balesetek esetén szükséges tennivalókról, illetve iparbiztonsági jártasságukról győzhetik meg majd a szigorú ítészeket.

A csapatok a helyi szintű versenyekre az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségen jelentkezhetnek az általa megjelölt határidőig. A helyi és területi versenyek helyszínét, időpontját az MPVSZ területi szervei – együttműködésben a megyei, fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóságokkal – határozzák meg.

A felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny szabályzata és további információk a katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapjain, illetve a www.katasztrofavedelem.hu és a www.mpvsz.hu honlapon érhetőek el.