Hírforgó, Képgaléria, Média

Sztárok sora áradozik az Orientről

A decemberi bemutató után ismét játszották Gödöllőn a Békéscsabai Jókai Színház és a Művészetek Háza Gödöllő közös produkcióját, az Orientet.


A siker esszenciáját ezúttal is harapni lehetett a levegőben. Színházi szakemberek és ismert emberek tucatja érkezett az előadásra a korábbi hírre, egy különleges alkotás született.

A darabot a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter rendezte, akit pár hete Jászai‑díjjal tüntettek ki. Közreműködik benne a Cimbaliband, a Talamba Ütőegyüttes és a Fricska Táncegyüttes. A legutóbbi gödöllői előadásokat olyan sztárok is megnéztek, mint például Csonka András, Erdélyi Tímea, Nagy Sándor, Németh Kristóf, Pécsi Ildikó, Solti Ádám vagy éppen Szabó Zsófi, akik kivétel nélkül elragadtatással beszéltek az Orientről.

Oszvald Marika Kossuth- és Jászai-díjas színésznő szerint eufóriát keltően jó produkció volt. „Nagyon tetszett a rendezés és a szcenika is. A táncosoktól egyenesen elájultam, felfokozott állapotba kerültem. Zeneileg is isteni volt, az együttesek felkorbácsolták az érzelmeket. Rendkívül precízen kidolgozott volt a szereplők minden egyes megnyilvánulása, minden momentum nagyon profi volt, nem volt egy felesleges mozdulat sem. Különleges maga a téma és a megfogalmazás. Remek a koncepció és a rendezés, de igazából minden: tényleg nagyon tetszett.” – mondta Oszvald Marika az előadást követően.

Szente Vajk, aki hamarosan Békéscsabán rendez, műfajteremtőnek tartja a produkciót.

„Én nagyon szeretem az új műfajú előadásokat, amiket nem tudunk bekategorizálni, vagy valami korábbihoz hasonlítani, szeretem ha nincsenek a megszokott nyomvonalak, amiket követel a színház, hanem újak készülnek, és ez az amit üdvözlök az Orientben. Végig szurkoltam, hogy egy pillanatig se essen bele valami olyan színházi frázisba, amit már láttam máshol, amit már kitaláltak mások és ez nem is történt meg. Az előadás olyan volt, mint egy részletgazdagon kidolgozott nagy festmény, nagyon élveztem! Megmutatta, hogy Gödőllőnek és Békéscsabának milyen nagy tehetségei vannak. Nagyszerű az a központi gondolat, ahogy az alkotók szárnyra engedték a nemzetköziséget. Ezek miatt az Orientet egy nagyon fontos előadásnak tartom!” – mesélte lelkesen véleményét Szente Vajk.

A hazai zenei élet egyik legmeghatározóbb figurája, az Artisjus-díjas Éliás Gyula Jr. sem szűkölködött a dicséretekkel.

„Egy világszínvonalú produkció, melynek olyan mély üzenete van, amit nem is biztos, hogy mindenki észre vesz: a mai háborús helyzetben ennek a darabnak prófétikus ereje van. A rengeteg tánc- és zenei elem folyamatos benne, tehát tulajdonképpen ez egy koncert, színházi körülmények között. Hihetetlenül szórakoztató, színes, interaktív, tökéletes előadás arra, hogy az ember egy kicsit kikapcsolódjon, jól érezze magát, akár a gyerekeivel együtt is. A Cimbaliband, a Talamba és Fricska is fantasztikus. Ez a trió, szentháromságba vegyítve az erejét, világokat renget meg. Nagyon jól voltak felépítve a zenék, elképesztően nehéz, hogy „medleyben” gyakorlatilag végig zenélték az egész estét. A Talamba ritmikus elemei már az elejétől belenyomják az embert a székbe, ahonnan csak tátott szájjal bámul. Látszik, nagyon sok munka van benne.” – jelentette ki Éliás.

A darabban Párizsból egy férfi (Szomor György/Vasvári Csaba), Isztambulból pedig egy nő (Gubik Petra/Gábor Anita) indul el egymás felé, az utazás során a zene és a tánc eszköztáraival mesélik el történetüket. Az előadásban végigkövetik a Párizst és Isztambult összekötő Orient expressz útját, több művészeti stílust, zenei megoldást, kultúra keveredést megjelenítve, a történet egy nagy utazás. A zimonyi híd 1914-es felrobbantásával az expressz nem közlekedett tovább, lehetetlenné téve a találkozást, szétszakítva az egymás felé tartó nőt és férfit. A művet az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából állították színpadra tavaly. Az Orient legközelebb május 8-án látható a Békéscsabai Jókai Színházban.