Felhívások, Közlöny, Sziréna

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is!

Közeledik a nyári szabadságok időszaka. Azt azonban senki se feledje, hogy a tolvaj soha nem megy szabadságra!


Igaz a mondás “Alkalom szüli a tolvajt. “, de az alkalmat ne önök teremtsék meg. Sokan hajlamosak üdülésük során könnyelműen kezelni értéktárgyaikat.

Az alábbiakban néhány olyan eljárásra teszünk ajánlást, melyek figyelembevételével elkerülhetik, hogy sértetté váljanak, rossz emlékeik maradjanak erről a nyárról.

Amennyiben üdülni megy a család, kérjék meg megbízható rokonukat, szomszédjukat, hogy levélszekrényüket rendszeresen ürítse ki, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel a tolvaj számára, hogy senki nem tartózkodik a lakásban. Arra is megkérhetik megbízottjukat, hogy ne csak a virágokat locsolják meg, hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzzák el. Azt a látszatot kell kelteni, hogy nem őrizetlen a lakás. Kertes ház esetén arra is meg lehet kérni a szomszédot, hogy az önök lakása előtt parkoljon. A csengőt kapcsolják ki annak érdekében, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen érzékelhető. A telefonkészülék üzenetrögzítőjére véletlenül se mondják rá, a közösségi oldalakon ne írják ki, hogy nyaralni mentek.

Hosszabb út előtt – amennyiben már foglalkoztak ezzel a gondolattal – javasoljuk a gépkocsit ellátni különböző elektronikus védelmi berendezésekkel, mint pl. elektromos indításgátló (immobiliser), riasztóberendezés (riasztóberendezéseknél az ún., ugrókódos berendezéseket javasoljuk). A védelem hatásfokát még mechanikus eszközökkel tudjuk növelni. Ajánljuk a különféle kormány-, pedál- és sebváltó zárakat.

Útközben autóval közlekedve az üdülőhely felé, amennyiben meg kell állni pihenni, soha ne hagyják az autót lezáratlanul, értékeiket ne látható helyen tartsák. Inkább tegyék a gépkocsi csomagtartójába, bár az sem értékmegőrző, de nem lehet látni, nem jelent csábítást a tolvajnak. Éjszakai pihenő esetén soha ne az út szélén álljanak meg aludni, mindig keressenek kivilágított parkolót, vagy benzinkutat. Az autó szélvédőjét betörni és az értékeket kikapni pillanatok műve. Mire felébrednek, a tolvajnak és értékeiknek már hűlt helye. Sajnos terjedő elkövetési mód, hogy parkolóban, benzinkútnál, stb. kiszúrják az autó kerekét és azt követve megállás után, segítséget imitálva eltulajdonítanak különböző értéktárgyakat, pénzt stb. Kérjük, hogy ilyen esetekben is körültekintően járjanak el, akár külföldön, akár Magyarországon.

Az üdülőhelyre érkezve törekedjenek arra, hogy ha nem közlekednek az autóval, azt lehetőség szerint kivilágított, szem előtt lévő parkolóhelyen hagyják. Az autóból minden értéket, a gépkocsi okmányait és egyéb személyes iratokat vegyenek magukhoz, helyezzék biztonságba. Amennyiben lehetőség nyílik rá, vegyék igénybe a szálláshely értékmegőrzőjét. Ékszereket, értékes műszaki tárgyaikat kirándulás, strandolás idejére ott helyezzék el. Fürdőzés alkalmával csak a szükséges pénzmennyiséget tartsák maguknál, ékszert, videokamerát, fényképezőgépet hagyjanak otthon, vagy valaki mindig maradjon a parton az értékek mellett. A gépkocsi indítókulcsát soha ne hagyják látható helyen, a rajta lévő riasztó távkapcsolóval a tolvaj feltűnés nélkül eltulajdoníthatja járművüket.

Városnéző séta közben se feledkezzenek meg arról, hogy a zsebtolvajok előszeretettel portyáznak az üdülőhelyeken a nagy tömegben. Pénztárcájukat, okmányaikat lehetőség szerint övtáskában elől, vagy lezárt válltáskában hónalj alá szorítva javasoljuk maguknál tartani. A táska érintetlenségét többször ellenőrizzék. A tolvajok szinte mindig csoportosan tevékenykednek, és a bűncselekmény elkövetése előtt az Ön figyelmének elterelésére törekednek. Kedvelt trükkök az áldozat tudatos oldalba lökése, vagy ruhájának szándékos bepiszkítása és a tisztogatás közbeni „segítsége”, cigaretta vagy tűzkérés.

Ha tetten éri a zsebtolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, a zsebtolvaj soha nincs egyedül!