Hírforgó, Képgaléria, Média

Állati (jó) könyvtári tábor

Véget ért a tanév, kitört a vakáció, a Városi Könyvtár idén is tárt ajtókkal várta nyári olvasótáborába (ne tévesszen meg senkit az elnevezés) nemcsak az olvasni vágyó gyerekeket.


Harmadik alkalommal szervezi a könyvtár szűk egy hetes ingyenes programját azoknak a 10-13 éves fiataloknak, akik érdeklődnek az irodalom iránt vagy gyakran megfordulnak a könyvtárban a tanév során, esetleg szívesen vesznek könyvet a kezükbe akár a nyáron is.

Ez a négy nap természetesen nem elsősorban az olvasásról szólt. Irodalmi keretet adtunk a meghirdetett „állati” téma segítségével azoknak a szórakoztató programoknak, amelyek változatossá tették – a rossz idő ellenére is – a résztvevő gyerekek szabadidejét. Amint a táborozók bemutatkozásakor kiderült, az olvasás szeretetéről alkotott véleményük ugyan széles skálán mozgott – a „nem szeretek olvasni” nézetet képviselők is felbukkannak egy olvasótáborban – , de minden résztvevőben közös volt az állatimádat. Állatmesék, regények állatszereplői, kalandos állattörténetek adtak jó alkalmat a közös beszélgetésekre. A kis herceg rókájának megszelídítése kapcsán a barátságról, La Fontaine fabuláját megismerve a segítségnyújtásról, Cécile Aubry Belle és Sébastien című regényrészletét feldolgozva az állatok és az ember összetartozásáról oszthatták meg élményeiket a gyerekek.

Az állatokról való gondoskodásra irányítva a figyelmet madárfürdető tavacskát építettünk közösen a könyvtár udvarán és egy spontán állatmentésre is sor került a héten: a tábor egyik ifjú résztvevője az egyik esős reggelen az úton talált, sérült, átfagyott kiscicával érkezett. (A cicát néhány napig a könyvtár udvarán szállásoltuk el, azóta új gazdája van.)

Mivel a hét főszereplői az állatok voltak, nem maradhatott ki egy közös kirándulás sem, amely során a helyi Körösvölgyi Állatpark lakóit látogattuk meg. Egy totó segítségével számba vettük a védett állatok körét, megcsodáltuk az európai bölény hatalmas méreteit. A legnagyobb élményt a csíkos vadmalacok és a dámszarvas apróság jelentette a gyerekeknek, akik közül többen is úgy döntöttek, figyelemmel kísérik növekedésüket.

A tábor harmadik napján Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója volt a könyvtár vendége, aki előadásában Czesznak Zsolt (KöröspART Fotóklub) segítségével szemléletesen mutatta meg a gyerekeknek lakóhelyünk jellegzetes állatait. A tábor utolsó napján játékos vetélkedő alkalmával bizonyíthatták a résztvevőkből alakult csapatok, hogy az elmúlt napokon a szórakozás mellett észrevétlenül tudásuk is gyarapodott. Az állathangok felismerése, irodalmi művekben való jártasság, könyvajánló készítése, ügyességi játékok szerepeltek a palettán.

Így telt a nyár elején négy „állati jó” nap a gyermekkönyvtárban, amikor nemcsak könyvek és állatok találtak gazdára, hanem talán új barátságok is alakultak kis könyvtárlátogatóink között.

A tábor megvalósításában segítőin voltak: a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány, a Körös-Maros Nemzeti Park, Béres Mária, Kisné Szalai Edina, Kántorné Hanzó Ildikó, Komár Kinga. Köszönjük együttműködésüket!