Hírforgó

Békés megye tizenhat településén fejeződtek be a belvízrendezési munkák

Az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt keretében Békés megye tizenhat, legkritikusabb helyzetben lévő településének belvíz-elvezetési rendszere épült ki. Ezen települések: Békés, Doboz, Geszt, Gyomaendrőd, Kondoros, Kötegyán, Kunágota, Méhkerék, Mezőberény, Okány, Pusztaföldvár, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szarvas, Tótkomlós és Újszalonta.


A komplex belvízrendezési program kiemelt uniós projekt, amelyet az Európai Unió 85 %-ban támogatott, a projekt teljes költségvetése 2,5 milliárd Ft volt. A 2009-ben indult, és 2015. június 30-án lezárásra kerülő beruházásnak köszönhetően az érintett települések belterületein megszűntek a belvízkárok és az utakat, valamint a felszín alatti közműveket sem rongálja tovább a belvíz.

Belvizzaro_1

A beruházás záró rendezvényét Kondoroson tartották meg, ahol Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, hogy a nagyszabású projekt elindításánál még mint Kondoros polgármestere vehetett részt. Az országgyűlési képviselő kifejtette azokat a körülményeket, melyek a belvízrendezési munkálatok megkezdését elindították. Mint mondta, 1998-99-ben, polgármestersége kezdetén tapasztalta meg a Kondorost és Hunyát kiemelten érintő belvízhelyzetet, mely nagyon komoly károkat okozott. Polgármesterként, illetve a védekezés irányítójaként azt tapasztalta, hogy a védekezésben részt vevő szervezetek csak lokálisan igyekszenek a belvízhelyzetet megoldani, valamint csak akkor avatkoznak be, ha a probléma már kialakult. Nem voltak tározók, melyek befogadták volna a felgyülemlett belvizet, az egyik házból a másikba, majd az egyik településről a másikra vezették a vizet. Így egyértelmű volt, hogy komplex belvízrendezésre van szükség ahhoz, hogy hosszú távra meg lehessen oldani a belvízből fakadó problémákat. Szerencsére sok együttműködő partnert találtunk, hogy elképzeléseinket megvalósítsuk-fejtette ki Dankó Béla. Az akkori megyei önkormányzattal és a települési vezetőkkel együtt így belevághattak egy komplexebb belvízrendezésbe, melynek eredményeként ma 16 településen érezhetik a helyi polgárok a beruházás pozitív hatásait. Azonban a feladat itt nem ért véget, -mondta Dankó Béla- tovább kell dolgozni a külterületi belvízelvezető és öntöző csatornák kiépítésén.

Belvizzaro_2

Farkas Zoltán, a DARFÜ igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Békés megye 75 települése közül a 2007-13-as uniós pályázati ciklusban 47 vett részt valamely belvízrendezési projektben, így igazán komplex belvízrendezésről beszélhetünk. Farkas Zoltán elismerését fejezte ki minden projektben résztvevő számára, hiszen nagy kihívást jelentett a megvalósítás mindenki számára.

A rendezvényen elhangzott, hogy a projektnek köszönhetően a belvízmentesített területek nagysága eléri a 2312 hektárt. Elkészült összesen mintegy 42 km nyílt földmedrű csatorna, 9,4 km nyílt burkolt csatorna, beszerelésre került 15 nagy kapacitású szivattyú.

Szarvason a projekt keretében összesen 719 fm gravitációs nyílt burkolt csatorna és 10.298 fm gravitációs zárt csatorna készülhetett el, melynek köszönhetően 229,76 ha területet sikerült belvízmentesíteni.

A rendkívüli belvízkárokat okozó 1999-2000-es és 2005-2006-os években a fenti településeken az önkormányzati intézményekben, az utakon és a lakóházakban bekövetkezett károk, valamint a belvíz elleni védekezés költségei együttesen meghaladták a 3 milliárd forintot. A mostani beruházás eredményeként jelentősen csökkentek a védekezési költségek.