Hírforgó

Meg kell érteni az illegális bevándorlás okozta válságot

Dankó Béla országgyűlési képviselő sajtóközleménye a magyarországi menekülthelyzetről.


Az illegális bevándorlás hullámai egész Európát robbanással fenyegetik. 2015. október elejéig a Magyarország határait illegálisan átlépők száma meghaladta a 312 ezer főt. Európa és Magyarország példátlan nagyságú, tömeges népvándorlással áll szemben.

A kormány nemzeti konzultációt hirdetett, melynek során több mint 1 millió ember mondta el véleményét. A magyar emberek döntöttek: az országot meg kell védeni. Magyarországnak a schengeni egyezményben is rögzített kötelezettsége az ország és az Európai Unió külső határainak védelme. Minden lépés, amit a magyar kormány eddig tett, és minden intézkedés, amit még tenni fog, ebből a parancsoló kötelességből vezethető le.

A magyar kormány ennek megfelelően egyértelmű lépéseket tett. Az Országgyűlés biztonságos harmadik országgá és biztonságos származási országgá nyilvánította az EU tagjelölt Szerbiát – így az onnan érkező bevándorlók nem kaphatnak menedékjogot és esetükben gyorsított eljárást követően lehetőség nyílik a visszatoloncolásukra. A szerb– magyar határszakaszon elkészült műszaki határzár működik. Töredékére esett vissza az illegális bevándorlók száma. Baranya, Somogy és Zala megye Horvátországgal közös határain is folyamatban van az ideiglenes biztonsági határzár felépítése.

Magyarország a jogszabályokat is szigorította annak érdekében, hogy megvédje határait. A kormány bevezette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, melyet eddig hat megye területére (Bács-Kiskun, Csongrád, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye) hirdetett ki.

A rendőrség és a honvédség jogszerűen és hatékonyan tud fellépni a határzár biztosítása érdekében. Ma már migrációs válsághelyzet idején a rendőrökhöz hasonlóan honvédek is igazoltathatnak, elfoghatnak és előállíthatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, csomagokat és járműveket, továbbá idegenrendészeti intézkedésben és határforgalom-ellenőrzésben is részt vehetnek, ezek során pedig kényszerítő eszközöket alkalmazhatnak.

A kormány szigorította a Büntető Törvénykönyvet a határzárral kapcsolatos bűncselekmények bevezetésével, valamint az embercsempészeket sújtó büntetési tételek emelésével.

Fel kell hívni a figyelmet az ellenzéki politikusok felelőtlen kijelentéseire, mely akadályozza és akár súlyosbíthatja is a migrációs helyzetet. Sok európai és magyar politikus nem látja az illegális bevándorlás veszélyeit, mely komoly terrorveszélyt is rejthet magában.

Számos felelőtlen nyilatkozat hangzott el az ellenzék részéről, mint például Gyurcsány Ferenc szeptemberi kijelentései, miszerint „Ünneplő, boldog tömeg érkezett Magyarországra.”  és „Rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva.”

A DK elnökének nyilatkozatával szemben nekünk fel kell hívni a figyelmet a rendőrök és a katonák emberfeletti erőfeszítéseire, mellyel ellátják szolgálatukat és megvédik Magyarország és az Unió határait.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke azt nyilatkozta a bevándorlási kvótáról, hogy „Magyarországnak a rá korábban kiszabni kívánt kvótánál nagyobb mennyiségű menekültet kell bevállalnia, mint határország.”

A felelőtlen kijelentések tükrében kérem a magyarországi és európai politikusokat a felelős politizálásra. A tömeges illegális bevándorlás egy válság, melyet meg kell érteni. Fontos, hogy különbséget tegyünk a helyzet megoldása és a helyzet kezelése között. A megoldásra Magyarország nem tud vállalkozni, de vállalkozunk arra, hogy kezeljük.