Hírforgó

Elszállt a szabadság madara

Ezen klasszikus gondolattal is érzékeltette az október 6.-i városi megemlékezésen Babák Mihály polgármester az 1849-et követő kemény évtizedek hazai állapotait.


Beszédében kitért Bécs aránytalan bosszújára, a kiegyezést követő progresszív felívelésünkre, s az azt követő időszakokra. Ezúttal is kiemelte, hogy az évfordulót legutóbb a polgári kormány emelte Nemzeti Gyásznapként méltó helyére.

A Zenepavilonnál megtartott megemlékezésen Molnár Istvánné, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola igazgatója köszöntötte a szép számú megemlékezőt, majd a benkás diákok a polgármester beszéde után adtak egy rendkívül jól szerkesztett irodalmi műsort, a halhatatlan aradi honvédtábornokok és gróf Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök emlékére.

Valamennyi ’49-es mártírunk lelki üdvéért imádkozott Lázár Zsolt evangélikus esperes. A városi emlékünnepséget a kegyelet koszorúinak és virágainak elhelyezése zárt a Lestyan-Goda János szobrászművész által alkotott „Aradi vértanúk” emlékmű-emlékhelynél. Az emlékmű tövében még a délután meggyújtott mécsesek fénye késő éjszakáig hirdette vértanúink s a vérbefojtott magyar szabadságharc emlékét.