Hírforgó

Békés megyei építészek vándorkiállítása

A Békés Megyei Építész Kamara – az Építészek Világnapja alkalmából – október 6-án a Cervinus Teátrum emeleti galériáján mutatta be a szakmának és a látogatóknak a „Békés megyei építészek vándorkiállítása” c. tárlatot.


A rendkívül látványos és gazdag anyag a nyitástól számított négy hétig látogatható.

A megnyitón Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója üdvözölte a megjelenteket. A jeles alkalmon beszédet mondott Babák Mihály polgármester, aki a szakma tapasztalataival háta mögött érzékeltette a kortárs építőművészet jelentőségét.

Szintén köszöntést és beszédet mondott Kmetykó János, a Békés Megyei Építész Kamara elnöke. Majd Babák Mihály társaságában jelentős elismeréseket adott át az építőművészet neves megyei alkotóinak.

A Békés Megyei Építész Kamara által alapított „Építészeti Életmű Díjat” 2015-ben a jeles grémium – mint neves építészekből felkért bíráló bizottság – Kraszkó Pálnak ítélte és adományozta.

Kraszkó Pál pályáját az egyetem elvégzése után 1963-ban a Békés Megyei Állami Építőipari Vállalat műszaki osztályán kezdte, majd 1968-tól 1972-ig főmérnökként a Békés Megyei Beruházási Vállalatnál dolgozott. Ezt követően a Békés Megyei Tervező Vállalatnál építész tervezőként tevékenykedett. 1998-ban megalakította a Köröslak Építész Tervező Bt.-t, és itt 2010-ig szintén építésztervezői munkát végzett.

Legkiemelkedőbb munkái: Békéscsabai Réthy Pál Kórház rekonstrukció I. és II. üteme, Gyulai Pándy Kálmán Kórház műtéti, kardiológiai központja rekonstrukciójának, valamint Békéscsaba városának és a megye településeinek több oktatási, intézményi épületeinek tervezése.

Kraszkó Pál a XX. század utolsó három évtizedében Békés megye nagy beruházásainak építész tervezője volt, így munkái meghatározók a megye városképeiben.

A Békés Megyei Építész Kamara Építészeti Alkotói Díját ez alkalomból megosztva kapták Molnár Zoltán és Novodomszki Pál tervezők. Ők mindketten a békéscsabai Munkácsy Hotel tervezésében és megvalósulásában jeleskedtek.