Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Pusztai János 1944-2015

Egy nagyszerű ember távozott közülünk. Elhunyt Pusztai János a faipari szövetkezet volt elnöke, a Magyar Szocialista Párt Szarvasi Szervezetének elnökségi tagja.


 

Pusztai János

Pusztai János

Pusztai János 1944. december 20-án született Szarvason. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd Tokajban szerzett textilruházati eladói végzettséget 1961-ben. Tanulmányait később is kereskedelmi pályán folytatta, 1976-ban szakközépiskolai érettségi vizsgát tett, majd 1980-ban felsőfokú kereskedelmi vizsgával fejezte be tanulmányait. Közben hivatásos gépjárművezetői jogosítványt is szerzett. A szakiskola elvégzése után három évig dolgozott kereskedőként. 1964 júniusától a Szarvasi Ruházati Szövetkezet gépkocsivezetője lett. Novemberben behívták sorkatonai szolgálatra, 1966 novemberében szerelt le. Visszatért munkahelyére ahol anyagbeszerző, csoportvezető, 1976-tól osztályvezetőként dolgozott. 16 évet töltött el a SZIRÉN – ben, ahol nem csak a munkaköréhez kapcsolódó feladatokat látta el, hanem kulturális szervezőként is beírta a nevét a SZIRÉN történetébe. A szocialista brigádok vetélkedőinek, előadások szervezésének kiváló társadalmi munkása volt. 1982-ben jelentős fordulat történt életében. A Szarvasai Bútoripari Szövetkezet elnökének választották. Elsőszámú vezetőként az Ő feladata volt közel 200 ember munkájának biztosítása, a családok megélhetése. A rendszerváltást követően is kiválóan oldotta meg ezeket a feladatokat. 17 évig volt a szövetkezet elnöke, nyugállományba vonulásáig 1999-ig.

Egész életében aktív közösségi tevékenységet is végzett. 1970-től 1978-ig a szarvasi Lakásépítő és Fenntartó Szövetkezet társadalmi elnök volt, majd igazgatósági tagja.  Ekkor került felépítésre az Árpád és a Bethlen Gábor utcai lakótelep. Ezen a területen is jelentős érdemei vannak.

Egész életében baloldali érzelmű ember volt. 2002-ben lépett be a Magyar Szocialista Pártba. A szarvasi szervezet tagsága több ciklusban az elnökség tagjává választotta.  Az elnökség tagjaként rendkívül sokoldalú munkát végzett. Legyen az szórólapozás, választások előtt ajánlószelvény gyűjtés, plakátragasztás, piaci kitelepülés, május 1.-ei rendezvény lebonyolítás, mindig lehetett rá számítani.

A MSZP szarvasi Nyugdíjas Tagozat alelnökévé is megválasztották. Ebben a tisztében is maximálisan teljesített, minden megyei és országos rendezvényen képviselte a szarvasi tagságot, szervezte a programokon résztvevő csapatott.

Halála mélyen megrázott valamennyiünket. Szeptember 18-án még együtt voltunk. Kicsit fáradtabb volt a szokásosnál, de semmi jel nem mutatott arra, hogy három hét múlva itt hagy bennünket.

Családjának soha el nem múló fájdalmában osztozunk, nekünk is nagyon hiányzik derűje, mosolya, barátsága, mindőnknek fájó a távozása.

Emlékét szívünkben örökké őrizni fogjuk.

A Magyar Szocialista Párt szarvasi szervezetének elnöksége és tagsága