Hírforgó, Képgaléria, Média

Magyarország egyik legkulturáltabb cirkusza Szarvason

Nem is oly régen egy korábbi Pünkösd táján járt itt az évszázados hagyományokkal bíró Picard Cirkusz. Elismerő kritikát kaptak tőlünk akkor igényesen felépített műsorukért.


Nos, a dicséretre a Picard Cirkusz ezúttal is rászolgált. Nem csoda, hogy a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja Magyarország egyik legkulturáltabb utazó cirkuszát. Immár szokott helyen – a TESCO által biztosított civilizált környezetben, s ezért a TESCO-t minden elismerés megilleti – építette fel a szimpatikus társulat takaros és ízlésesen formalizált mini tábor-városkáját. Mind a cirkusztábor külcsínje, mind a sátorbelső valódi cirkuszi varázsvilággal bíró. A manézs és a bejáró kivitelében és hangulatában is a valamikori élőzenekaros, hatalmas utazó cirkuszok hangulatát idézi. A büfékocsi belső elhelyezése telitalálat.

Szándékosan választottam a szombat esti előadást, hiszen – egy harmadik nap – az sokat elárul a társulat nívójáról. Való igaz, félházközelben játszott a Picard ezúttal, de ezzel együtt sok száz kis- és nagygyermeknek, szarvasi felnőttnek – szerencsére vidéki nézők is akadtak a cirkuszrajongók soraiban – szereztek felhőtlen szórakozást. Azt mondhatnók, a mostani produkciós paletta a szó legnemesebb értelmében gyermek- és családközeli. Ezt fémjelzi a világszínvonalon idomított macskák parádéja – kötéltánccal és macskától szokatlan légtornász-kötélmászással felturbózva – és a játékos kiskutyák szekérkaravánja és bohókás csínytevéseik.

Az igézően szép Picard Vivien ezúttal is kiemelkedőt nyújtott galambrevüjével és szédítő hullahopp számával. Elképesztően szédítő tempózsonglőr produkciót kaptunk. A sok kedves produkciót egy igazi világszám, az egyik legifjabb Richter egyensúlyozó száma zárta lélegzetelállító veszélyek-magasságok és virtuóz előadásmód közepette.

Így összességében azt mondhatjuk: virtuális internetőrület birodalom ide, modernizáció oda, a klasszikus artistaművészet ilyen fennkölt apostolainak, mint a Picard Cirkusz helye van hazánkban, ahogy a nagyvilágban is. Picard Cirkusz: Szarvas visszavár benneteket 2016-ban is!