Hírforgó, Képgaléria, Média

Átadták a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályát

– Nekünk az a dolgunk, minél több munkahelyet felkutassunk, a munkáltatókkal jó partnerségben dolgozzunk – fogalmazott Babák Mihály polgármester múlt pénteki köszöntőjében a Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya avatásán.


Városunk első embere beszédében utalt a dr. Nagy Ágnessel huszonöt esztendeje tartó szoros munkakapcsolatra. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Szarvas járási székhely, ezért a mostani fejlesztés a térségben élőket, az álláskeresőket szolgálja. Gajda Róbert kormánymegbízott kiemelte, hogy a szarvasi járásban 4,4 százalékos a nyilvántartott álláskeresők száma, de ezzel együtt nem dőlhetnek hátra. A cél egész Békés megyében a meglevő munkahelyek megtartása és új munkahelyek létrehozása.

Dr. Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője ünnepi mondandójában a kormányzati foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseit elemezte. Dankó Béla országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elismerően szólt a munkahelyteremtő kormányzati intézkedésekről.

Dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője beszédében kiemelte a megújulás szükségességét, amit az új feltételrendszer is sugall, s jellemzi azt az osztályon dolgozók ügyfelekhez való hozzáállása.

A szalagátvágás pillanatai után – melyhez a szónokokon kívül Várfi András, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke is csatlakozott – Varga Viktor színművész freudi elszólásként nem kis derültséget kiváltva „állandó fogadásra” invitálta az avatóünnepség vendégeit. A spontán humor ezen gyöngyszemét hallva a moderátor azonnal korrigált, a meghívás állófogadásra vonatkozott. Hozzátehetjük, a bakiban említett állandó fogadás ahogy eddig is, ezen túl is az ügyfeleket érinti a korábbi munkaügyi kirendeltségről elegáns új helyére költözött Foglalkoztatási Osztályon.

Mivel az átadás egy napon történt a gyulaival, alábbiakban vessünk szakmai pillantást a projekt együttes jelentőségére.

✽ ✽ ✽

 

Átadták a Foglalkoztatási Osztály épületét Gyulán és Szarvason
2015.12.11

A gyulai és szarvasi Foglalkoztatási Osztályok november végétől új helyen, felújított környezetben várják az ügyfeleket.

 A megyében így befejeződött a Békés Megyei Kormányhivatal mindhárom Foglalkoztatási Osztályának felújítása, hiszen a gyomaendrődi fejlesztés ünnepélyes átadójára már 2015 májusában sor került.

A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályainak legfontosabb feladatai:

  • az álláskeresők nyilvántartásba vétele és azzal kapcsolatos tevékenységek ellátása,
  • az álláskeresési ellátások megállapítása,
  • a foglalkoztatást elősegítő támogatások nyújtása,
  • munkaerő-piaci képzések szervezése,
  • a közfoglalkoztatással kapcsolatos feladatok ellátása,
  • munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása,
  • munkaközvetítés,
  • munkaerő-igény bejelentések fogadása.

A nyilvántartott álláskeresők száma az országos folyamatokhoz igazodóan Békés megyében is folyamatosan mérséklődik. A 2015. október havi adatok szerint a megyében 11,5 ezer főt tartottunk álláskeresőként nyilván, mely létszám 7,9%-át a gyulai, 4,7%-át a szarvasi járásban regisztrálták.

Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály
GYULA, Ady u. 8.

A kivitelezés során a teljes épület megújult. Elkészült az egységes arculatnak megfelelő, tágas ügyféltér. Az ügykörök bizalmas voltára tekintettel az ügyintézők 2-3 fős irodákban fogadják az ügyfeleket.

Az öninformációs terminálon mindenki megkeresheti a maga számára szükséges tudnivalókat, ezzel tehermentesítve az ügyintézőket. A munkakeresők illetve a munkaadók csoportos tájékoztatására, oktatásra külön helyiség lett kialakítva.

Új ügyfél -és akadálymentes WC, irodahelyiségek, szerver helyiség és 1 átmeneti irattár került kialakításra. Kiszolgáló funkcióként teakonyha, dolgozói vizesblokk áll az ügyintézők rendelkezésére.

Új teraszlefedések, új elektromos és strukturált hálózat, új kazán és felújított fűtési rendszer teszi teljessé a felújítást.

Gyula Város is támogatta a projektet, hiszen az épület külső homlokzatát és a kerítést hozta rendbe, emellett kialakított 12 parkolóhelyet is (1 mozgássérült + 11 normál parkolóhely). A város összesen 13 627 792 Forint támogatással járult hozzá az épület és környezetének megújulásához.

A Gyulai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály felújításának költsége nettó 48.972.000,-Ft (kivitelezés költsége).

Békés Megyei Kormányhivatal Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály
SZARVAS, Szabadság u. 25-27.

A kivitelezés során az egységes arculatnak megfelelő, színvonalas ügyféltér került kialakításra, könnyen megközelíthető ügyfeles irodákkal.

Az ügyintézők kis létszámú, 2-3 fős irodákban fogadják az ügyfeleket, tekintettel az ügykörök bizalmas mivoltára. A munkakeresők illetve a munkaadók csoportos tájékoztatására, oktatásra, tárgyalásra külön tájékoztató helyiség készült.

Színvonalas irodahelyiségek, szerver helyiség, irattárak, és új illemhelyek kerültek kialakításra, valamint kiszolgáló funkcióként teakonyha, dolgozói vizesblokk áll az ügyintézők rendelkezésére.

A Foglalkoztatási Osztály akadálymentes megközelítését akadálymentes parkoló, az épület már meglévő akadálymentes közlekedési rendszere és a kiegészített beltéri akadálymentes közlekedési útvonal és tájékoztató rendszer biztosítja.

Az új bútorok növelik a dolgozók komfortérzetét, a beszerzett új informatikai eszközök segítik munkájukat. A projekt végéig 1db új ülő kioszkot (öninformációs terminált) is elhelyeznek az ügyféltérben.

A Foglalkoztatási Osztály központi épületbe került, hiszen a volt Városháza első emeletén talált új otthonra.

A Szarvasi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály felújításának költsége: nettó 37.900.000,-Ft (kivitelezés költsége).

Az épületek átalakítása a TIOP-3.2.1-12/1-2012-0001 azonosítószámú, „Az integrált rendszer kereteinek megteremtése a foglalkoztatási szolgálat infrastruktúrájának fejlesztésével” című kiemelt projekt keretében valósult meg.