Hírforgó, Képgaléria, Média

Bődi János biztos alapra tette a Vajda Emlékdíjat

Rendkívüli bejelentéssel élt Bődi János a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre múlt szombati, tisztújító közgyűlésén.


Mint a Vajda Péter Emlékdíj első kitüntetettje 1967-ből, folytatva a kultúra, a sport és a civil közösségek irányában tett eddigi mecénási nemes gesztusait, a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban ma létező legrangosabb elismerés javára egymillió forintos adományt tett. Ezzel egy évtizedre erős alapokra helyezte a legkiválóbb vajdás diákok méltó anyagi ösztönzését. Bődi János felajánlása mintegy „pozitív provokáció” a gimnázium további díjainak irányában, a követendő példa lehetősége.

Tisztújító közgyűlés lévén fontos személyi döntések születtek. Ezt megelőzően néhány pontban változott a Kör Alapszabálya.

Egy évizedes, sikeres működés után Rágyanszky István leköszönt elnöki tisztéről. A maximális közmegelégedésre és köztiszteletben működő vezetőt a Közgyűlés Tiszteletbeli Elnökké választotta.

A Kör új elnöke Tóthné Jansik Erzsébet. Helyettesévé Molnár Bélát választották. Régi-új titkár: Sonkoly János, helyettese: Viszkok Tünde. A Kör jegyzőjévé dr. Darida Andrásnét választották.

Tóthné Jansik Erzsébet elnöki székfoglaló beszédében megköszönte az megtisztelő bizalmat, méltatta elődje munkásságát. Egyben a jövő tekintetében megfogalmazta, hogya vajdás öregdiákok meg fogják őrizni a gimnázium alapítóktól és utódaiktól kapott hatalmas szellemi örökségét, „a vajdás szellemiséget”.

A Közgyűlés fontos történéseihez tartozik, hogy ezúttal sem maradt el a mai vajdás diákok Karácsonyt és az öregdiákokat köszöntő műsora.

A tisztújítás után folytatódott az „Én is voltam vajdás diák” emlékidéző sorozat. A mostani, huszadik alkalommal Bődi János, a Kör immáron tiszteletbeli tagja – foglalta össze gimnáziumi és lokálpatrióta kötődéseinek sorát. Mindezt érthető módon az Integrál Építő Zrt.-nek képes, filmes bemutatásával tette. A 33 éves múltra visszatekintő Integrál Magyarország legrégebbi folyamatosan működő építőipari társas vállalkozása.

Bődi János előadása után Kitajkáné Szántai Mária igazgatóasszony foglalta össze néhány gondolatban képes illusztrációk által is kísérve a tanévkezdés óta történt fontos eseményeket. Szavaiból kitűnt, hogy a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium helyzete az előző hányatott évtizedhez képest erőteljesen stabilizálódik.

Az adventi örömteljes várakozás szellemében lefolyt közgyűlés a hagyományok jegyében fehér asztal mellett ért véget. Darida István vajdás öregdiák és szakácsai jóvoltából, hungarikum értékű szarvasi körömpörkölt került feltálalásra. S hogy teljes legyen még Krúdy Gyula értékrendje szerint is ínyeink fürdetése, aperitifként megkóstolhattuk Nyári Mihály szilvóriumát és Molnár Béla diópálinka különlegességét is. Mivel egy vadászkürtös körömpörköltet valódi borral illik lekísérni, ezt a nemes hagyományt Medvegy Mihály jeles szőlész-borász vajdás öregdiák – a Középhalom déli oldalán termesztett Néró mestere – unikális vörösborával folytathattuk.

Az emlékezetes és családi hangulatú közgyűlést számtalan kiválóság megtisztelte jelenlétével. Így például a még élő tanárlegendák sorából eljött Szabó Kati néni, Krajcsovicz tanár úr, Sztrehovszki Zsuzsa néni és Opauszki tanár úr is. Az igazgatóasszonyon kívül szép számmal képviseltette magát a mai tanári kar is.

Az öregdiákok sorában feltűnt az örökifjú Papp Laci bácsi és kedves párja, Margit néni, Sindel professzor, a remekbeszabott Csabacsűd monográfia írója és Medvegy Zsuzsa népművelő-muzeológus Dunaújvárosból s sorolhatnók tovább.

Természetesen szó esett olyan nemes szívű öregdiákokról is, akik most nem lehettek jelen. A Budapesten élő 91 esztendős dr. Bagi János pedig megrendítő levelében köszöntötte a Kört, egyben elköszönve is tőlük.

Összességében elmondhatjuk, hogy a jogelőd Szarvasi Öregdiákok Szövetségét alapító elődök szellemisége ma is él és virágzik a maiak körében.