Hírforgó, Képgaléria, Média

Felújították nemzeti zarándokhelyünket

December 9-én a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben újraavatták a Nemzeti Örökség Intézet jóvoltából felújított Kossuth Mauzóleumot.


Az avatóünnepségen Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke köszöntötte a haai politikai közélet számos megjelent meghatározó személyiségét és a szép számú civil ünneplőt.

– Kossuth Lajos neves a hajlíthatatlanságot, a megalkuvást nem ismerő gondolkodásmódot és cselekvést fejezi ki – mondotta avatóbeszédében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Egyben reményét fejezte ki, hogy fontos nemzeti emlékhelyünket újra nemzeti zarándokhellyé teszi a megújult mauzóleum.

A kegyeletteljes ünnepségen közreműködött a Marczibányi téri Kodály Iskola Junior Príma-díjas Leánykara. A Szózat hangjai után a megemlékezők – köztük a Kossuth és a Stróbl-leszármazottak – megtekintették a magyar függetlenségi eszme halhatatlan harcosának nyugvóhelyét.

Az 1909. november 25-én felszentelt Kossuth Mauzóleum hét emeletnyit magas épületét Gerster Kálmán építész tervezte. A síremlék szobrait – köztük az oroszlánt megfékező bronz Géniuszt, és a mészkőbe faragott Hungária nőalakot -Stróbl Alajos alkotta meg. A dór oszlopokon baldachin alatt elhelyezett kőszarkofág szimbolikus, Kossuth és családja a mauzóleum belsejében nyugszik.

A féléves felújítási munkák során megszüntették a vizesedési problémákat, a sírhely új szigetelést és díszkivilágítást kapott. Valamint restaurálták a csempézett mauzóleumbelsőt.

Ezáltal megújult nemzeti zarándokhelyünk, amely Magyarország legnagyobb sírépítménye, újra látogatható.

Az újraavatási ünnepségen Babák Mihály polgármester képviseletében Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke vett részt.

✽ ✽ ✽

Mint az ismeretes, a ’48-as forradalom és szabadságharc vezéregyénisége Szarvas díszpolgára. Csupán érdekességképpen jegyezzük meg, az egyik legeredetibb Kossuth-relikvia Bánffyhunyad református templomában látható. 1894-ben Bánffyhunyad delegációja a budapesti temetés során hazavitte a Kossuth ravatalára helyezett hatalmas babérkoszorút.