Jegyzet, Magazin

Rend a lelke mindennek!

Idős szarvasi polgártársunk, akivel az eset megtörtént, megélt már egy-két kanyart így jóval a nyolcvan fölött. Horthy idején született, cseperedett, jött a második világégés, a Magyar Köztársaság, jött Rákosi, azután ’56 és Kádár, meg a rendszerváltásnak nevezett valami ’89-ben.


Ám ilyet, hogy egyetlen levélke kapcsán tulajdon édesleányának két tanú előtt kelljen igazolnia, hogy ő ténylegesen a leány édesapja, szóval ilyet mióta világ a világ, nem élt meg.

Történt még évekkel ezelőtt, hogy a TB – leánykori nevén SZTK – irodát működtetett Szarvason. Később az iroda –megszűnt, de maradt a szerdai ügyfélfogadás. Hosszú ideje derék polgártársunk betegsége következtében ide szokta beküldeni útiköltségkérelmét, egy szerény levélke formájában. Eddig. A múlt szerdán ágyhoz kötött beteg lévén megkérte vidékről érkező leányát, ugyan vinné már be a levelet a megadott címre. A leány így is tett. De nem oda Buda!

A levélkét a Kormányablaknál kellett leadnia, ahol azonnal meghatalmazást kértek tőle, hogy tulajdonképpen jogosult-e a tulajdon édesapja saját lánykáját igazolatlanul megkérni egy gyarló levél feladására.

Mert rend a lelke mindennek. A leány mit tehetett? Egy fáintos módon megkreált formanyomtatvánnyal kezében hazatért beteg édesapjához, aki két tanú előtt igazolta, hogy ő valóban tulajdon édes leányát bízza meg ezen levélke feladásával, a leány a levéllel ezek után visszatérhetett a Kormányablakhoz, hogy feladja a levelet.

Idős polgártársunknak a történtek után az jutott eszébe, hogy talán migráns lesz Burkina Fasoban vagy Tanganyikában. Ha nem, a Rend érdekében javasolni fogja, hogy ezentúl minden postaládánál vezessenek be MEGHATALMAZÁSKÉRŐ automatákat, sőt, szóbeli üzenetátadás esetében is legyen hatósági tanúsítvány (benne keresztlevéllel, születési, házassági anyakönyvi kivonattal, bárányhimlő elleni védőoltás tanúsítványával, útlevél és lakcímkártyával, adószámmal, jogosítvánnyal, fegyverszámmal stb.) annak elkerülésére, nehogy már bárkinek a levelét Jóskapisták, urambocsá’ tulajdon gyermekük csak úgy büntetlenül és Meghatalmazás nélkül feladhassák. Elvégre rend a lelke mindennek. Világ bürokratái egyesüljetek!