Hírforgó, Jegyzet, Magazin

In Memoriam dr. Lovász György (1930-2016)

Nem véletlenül teszem a fenti idézetet a napokban hosszú szenvedések után elhunyt dr. Lovász György emlékét méltató soraim elé.


„Nem kísér engem hiú remény,
Sem fellegekbe szálló képzelet.
S nem kívánok mást: emberi életet.”

– Cserhányi –

lovasz_gyorgyKereken fél évszázada, hogy a Vajda Péter Gimnázium magyar-történelem szakos kiemelkedő és meghatározó tanáregyénisége Summa Cum Laude megvédte doktori disszertációját a József Attila Tudományegyetemen Szegeden. Ebből a disszertációból született 2001-ben a „Fejezetek kulturális életéből 1848-1945” című kötet, amely önmagában is érzékelteti azt a hatalmas, enciklopédikus tudásanyagot, amely szerzőjében sokrétű és gazdag pályafutása során felhalmozódott. Holott csak töredék egy eleven tudástárból.

Dr. Lovász György halálával egy klasszikus tanárgeneráció tudásában és emberségében kiemelkedő tagja távozott. Ha csak címszavakban idézem fel a hallatlanul gazdag tanári és közéleti-civil életút állomásait, fényesen látjuk mindezt. Gyuka Bácsi 1954-től egészen 1970-ig állt a Vajda Péter Gimnázium katedráján. 1959-től igazgatóhelyettesként, majd ’66-tól megyei történelem szakfelügyelőként. Két évig az MSZMP Járási Bizottságának osztályvezetőjeként ténykedett. Majd egészen 1986-ig az Óvóképző Intézet docenseként tanított. Két esztendeig igazgatóként irányította a SZEMI-t – Szarvas Egyesített Művelődési Intézményeit -, amibe ezidőtájt a Vajda Péter Művelődési Központ és a Krecsmarik Endre Úttörőház is beletartozott. Majd négy éven át múlhatatlan köztiszteletnek és megbecsülésnek örvendve igazgatta 1992-es nyugdíjba vonulásáig Békésszentandráson a Hunyadi János Általános Iskolát.

Mindeközben 1975-től ’89-ig volt titkára a Békés Megyei Honismereti Egyesületnek. Sokáig tagja volt Szarvas Szlovák Önkormányzatának, alapításától részt vállalt a „Vernost”, a Szarvasi Szlovákok Kulturális Köre életéből, alelnöke volt a Szarvasi Öregdiákok Baráti Körének. 2004-től öt éven át volt elnöke a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének. 2006-ban külső tagja lett az Önkormányzat Népjóléti Bizottságának. Gazdag pályafutását számtalan elismerés és kitüntetés koszorúzta: Ifjúságért Érdemérem, Honvédelmi Érdemérem, HNF Ortutay Emlékplakett, Kiváló Szövetkezeti Munkáért, Miniszteri Dicsérő Oklevél, Eötvös Emlékérem bronz fokozata, Emléklap az Országos Honismereti Szövetségtől, Karácsonyi János Emlékplakett és sorolhatnók tovább. De mindezen kitüntetéseknél fényesebben ragyog mindazon vajdás, óvónőképzős és hunyadis volt tanítványok szeretete és hálája, akik elmondhatták-elmondhatják, hogy őket Lovász Tanár Úr, Lovász Gyurka Bácsi tanította. Tanári módon a tudás mellett emberségre is.

Említett disszertációjából ihletett könyvén kívül több más jelentős írása született az évtizedek során. 100 éves a Szarvasi Erkel Kórus, Békés megye iskoláinak államosítása, Legyen 3. Fontos tanulmányai jelentek meg Békés megye 1919-es történései, a közoktatás államosítása, a megye munkásmozgalmi és Szarvas felsőoktatási vonatkozásaiban.

Említett kultúrtörténeti könyvének múlhatatlan értéke, hogy a Ruzicskay György és Toman János nevével fémjelzett egykori Világosság Dalkar történetét forrásértékű hitelességgel ismerteti letisztult jövőnek szóló üzenetképpen.

Osztozva a Család gyászában, Gyurka Bácsi emlékét szeretettel megőrizzük. Béke poraira!