Hírforgó, Képgaléria, Média

Száz éve halt meg Malonyai Dezső

Kereken száz esztendővel ezelőtt halt meg Malonyai Dezső. Április 22-én az évforduló napján a Nemzeti Örökség Intézete szervezett megemlékezést a neves író, színházi szerző, művészettörténész, néprajzi író Fiumei úti temetőben levő sírjánál.


Ott Podhorszky Gábor gitárművész közreműködése mellett Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja – lévén maga is jeles művészettörténész – mondott emlékbeszédet. Beszédében Zsigmond Attila a néhai szerzőnek nem is regényeit vagy színpadi műveit hangsúlyozta, hanem a mindmáig megkerülhetetlen, a Magyar nép művészete című ötkötetes alapművét, amely mind a mai napig meghatározó alappillére mindennemű néprajzi vonatkozású kézikönyvnek, lexikonnak és enciklopédiának. Annál is inkább, mert abban a felülmúlhatatlan eszmeiségű munkában Malonyai Dezső és huszonöt szerzőtársa 1902-1907 között mindent közzétett, amit a korabeli Magyarország népművészetéről tudni lehetett.

Zsigmond Attila emlékbeszéde után az író sírjánál tisztelgett Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI elnöke, dr. Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője és Mayer Ferenc, a Magyar Vidék 1956 elnöke, valamint Zsigmond Attila művészettörténész. Koszorúikat még az ünnepség kezdete előtt elhelyezték. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.

A rendezvényen Babák Mihály polgármestert és Szarvas város tisztelgő közösségét Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke képviselte.