Hírforgó, Képgaléria, Média

Méltóságteljes emlékezés a trianoni évfordulón

Szarvas iskolái saját zászlaik alatt impozáns módon vettek részt az idei trianoni megemlékezésen. Ezzel felelevenedett az egykori március tizenötödikék és október hatodikák hagyománya.


Trianon 96. évfordulóján – a Nemzeti Összetartozás Napján – Szarvason június 4-én fél öttől gyülekeztek a diákok a Történelmi Emlékút Szentegyházi székelykapuja előtt. Az állami köztelevízió egyes csatornája megtisztelve a kezdeményes, illetve a Történelmi Országközép városának hagyományait, ebben az időpontban helyszíni bejelentkezéssel tudósította nézőit az itteni történésekről. (Az adás megtekinthető erre a linkre kattintva: http://www.mediaklikk.hu/video/ma-delutan-2016-06-04-i-adas-5/)

Balázs Anett mikrofonja előtt Hodálik Pál alpolgármester a városunkban kialakult hagyományokról, Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke az országközép emlékmű jelentőségéről nyilatkozott.

A bejelentkezés súlyát növelte, hogy minden délutáni műsorfolyam közepette – a Kárpát-medence egészét felölelő helyszíni tudósítások sorában – közvetlenül a marosvásárhelyi kapcsolás után történt.

Kissé szitáló esőben – később az időjárás végig kegyes volt hozzánk – a Tessedik Hagyományőrző Közalapítvány jóvoltából népviseletet magára öltő ifjak vezetésével nemzeti lobogónk és a város zászlaja alatt indult a menet végig a betlehemi gáton a Trianon térre. Ott már szép számú szarvasi polgár várta a felvonuló ifjakat.

Méltóságteljes hagyományaink szellemében a megemlékezés a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklésével indult. Mire a két fohász hangjai a Szarvasi Férfikar megerősítésével eldübörögtek a tölgykoszorú ölelésében álló emlékezők ajkáról és feje fölött – a Petneházi Andrea polgármesteri tanácsadó professzionális moderálásával történt ünnepségen -, Dósa Zsuzsa színművész tolmácsolta Illyés Gyula Haza a magasban című örökbecsű költeményét.

A megemlékezés résztvevőit Hodálik Pál alpolgármester köszöntötte Babák Mihály polgármester távollétében. Köszöntőjében június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjaként is méltatta.

Ezután a Szarvasi Férfikar folytatta az utóbbi években nemesen megkezdett hagyományát az első világháborús katonadalok előadásával. A veretes harctéri énekek után dr. Molitorisz Pál nyugalmazott városi főügyész, helytörténész lépett a mikrofonhoz és Trianon napjainkig összeurópai szinten ható folyamatában elemezte a 96 évvel ezelőtti békediktátum következményeit. Az esszé értékű emlékbeszéd után az Evangélikus Egyház részéről Lázár Zsolt esperes, még a Református Egyház részéről Pentaller Attila lelkész tartotta meg szolgálatát. S ahogy az ilyenkor lenni szokott, nagytiszteletű urak és emlékezők együttesen imádkozták el az Úrtól kapott ősi tanítást, a Miatyánkot.

Következett a koszorúzás a megjelent iskolák és civil szervezetek és az Önkormányzat részéről. Majd a mindvégig felemelő és jövőbe mutató megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult a magyar megmaradás és élniakarás mementójaként magasodó szélmalom-makett előtt. Összességében igazolva a tényt, hogy Szarvas közössége évről-évre beteljesíti azt a súlyos erkölcsi-szellemi örökséget és kötelezettségvállalást, amelyet Szarvas Képviselő-testülete hagyott ránk 1920. november 15.-i határozatában.