Hírforgó, Jegyzet, Magazin

Ötven év

Az idei Városnap súlyát Szarvas újbóli várossá nyilvánításának ötvenedik jubileuma adja.


Voltunk már rendezett tanácsú város 1848-ban – rangunkról később lemondtunk -, később 1919-ben lélekszámunk alapján városnak számítottunk. Majd a két háború között többször is kezdeményeztük várossá nyilvánításunkat. A szándék 1945 után többszörösen felerősödött. Így jött el 1966. július 1. A nap, amely az Elnöki Tanács rendelkezése értelmében örök érvényűvé tette Szarvas járási jogú várossá szervezését.

Legújabbkori városi létünk fél évszázadának távlatából Szarvas virtuális születésnapi tortájára érdemes két képet feltetetnünk Szarvas két arcáról: a ’66-osról és a 2016-osról. Mondanom se kell, óriási a kontraszt a kettő között. Nagyot fordult a világ kereke, sokat szépült a város arca is ezalatt. Hogy ki mit lát a képek részletein, ezt már az Olvasó lokálpatriotizmusára bízom.

Fogódzónak csak annyi, legyen az első kép szépia tónusú ’66 nyaráról, amikor a várossá válás küszöbére léptünk. S legyen gazdagon színes a második, most, 2016 nyaráról, a jövő kapujában. Amely kapun mi, ma itt élő szarvasi emberek lépünk be. Rajtunk, gyermekeinken és unokáinkon múlik, hogyan formáljuk tovább szeretett városunk arcát itt, a Kárpát-medence szívében, a Körösök ölelte táj oltalmában. Ahol évszázadokkal ezelőtt derék kun-magyar eleink Szarvashalom alatt házat és hazát teremtettek. Felépítve kicsiny falujukat. Amely falu röpke néhány évre elpusztulhatott ugyan a török világ végére, de még romjainak puszta léte is eleven mágnesként vonzotta ide az újjátelepüléskor ideérkező családokat. S az évszázadok folyamán a nyomukban érkezőket is. A jövő kapuja, egy újabb sikeres szarvasi fél évszázad küszöbén nyitva áll előttünk. Lépjünk be rajta.

Boldog Születésnapot Szarvas!