Hírforgó

Díjazták az Európai Mobilitási Hét legsikeresebb hazai településeit

Szarvast 2017-ben is díjazták az Európai Mobilitási Hét Záró konferencia és díjátadó ünnepségén.  KIEMELKEDŐ ÖNKORMÁNYZAT kategóriában elismerő oklevelet kaptunk.


Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap eredményeit összefoglaló rendezvényre 2017. december 7-én 10 órai kezdettel került sor a Közlekedéstudományi Intézetben. Városunkat a rendezvényen Krivik Viktor Mobilitási Hét szervező és Klimaj Attila útügyi referens képviselte.

Idén 202 önkormányzat csatlakozott a Mobilitási Hét rendezvényeihez és vállalta saját program megrendezését. Magyarország nemzetközi összevetésben rendszeresen az élmezőnybe tartozik, a közreműködő településeknek köszönhetően évek óta a legjobb háromban végez. 50 ország közül a harmadik legtöbb regisztrált önkormányzattal hazánk büszkélkedhetett 2017-ben is.

Részvételi feltételek:

  • Egyhetes program szervezése az év fókusztémájával (2017 évben a Közös út, közös jövő.) szlogennel összhangban.
  • Legalább egy új állandó jellegű intézkedés meghozatala, amely hozzájárul az egyén autóhasználatról a környezetbarát közlekedési módokra történő átállásra.

A legszínvonalasabb programokat lebonyolító településeket három kategóriában díjazták: kiemelkedő önkormányzat, legjobb szervező önkormányzat és legszorgosabb helyi szervező.

2014-ben a “Legjobb Szervező Önkormányzat” díjat vettünk át, 2015-ben kiemelkedő teljesítményért kaptunk oklevelet. 2016-ban a “Legjobb Önkormányzat” kitüntető címet ítélték meg Szarvasnak, a “Legszorgosabb Helyi Szervező” díját Krivik Viktor programszervező kapta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár úrtól. Ebben az évben a “Kiemelkedő Önkormányzat” díját ítélték meg Szarvas Város Önkormányzatának.

A 2002 óta minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözze.