Háttér

Kérik a légi irtást

Több környékbeli település polgármestere levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a szúnyoghelyzet megoldása érdekében.


Gyomaendrőd Város Polgármestere 

Belügyminisztérium
Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter részére

Tárgy: Megkeresés

Tisztelt Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úr!

A Körös-völgyi szúnyoggyérítési konzorcium vezetőjeként írok Önnek. Településeink Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében fekszenek. Az általunk lefedett területék minden évben jelentős szúnyoginvázió veszélyének vannak kitéve. Olyan településszerkezettel rendelkezünk, amelyek nem teszik lehetővé az ideális fedettséget a földi úton történő szúnyogok elleni védekezés során – a kivitelezők leggondosabb, legprecízebb munkavégzése ellenére sem. Sajnos 2019-ben a csípőszúnyogok szaporodásának kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően meg is tapasztaltuk, hogy milyen az, amikor elárasztják településeinket a vérszívók. Rengeteg bosszúsággal, kellemetlenséggel, gazdasági és egészségügyi hátránnyal és természetesen lakossági elégedetlenséggel jár. Sajnos 2020-ban hasonló problémákkal kell szembesülnünk. Az időjárás ugyanolyan, mint az előző évben. A szúnyogok száma, annak ellenére, hogy ebben az évben volt már két légi biológiai és két földi kémiai gyérítés, rövidesen eléri a tavalyi szintet A jelenlegi csípőszúnyogok okozta ártalom közelít, egyes településeken elérte az elviselhetetlen mértéket. Problémáinkat tetézi, hogy az idei évtől nem lehetséges a légi kémiai védekezés. A tavalyi évben ez volt az a védekezési forma, amely 2-3 napos enyhülést hozott az invázióban. Az idén bevezetett földi ULV típusú gyérítési forma hatékonysága meg sem közelíti a légiét. Így sajnos fel kell készülnünk rá, hogy nagyon komoly hátrányokat fognak el-szenvedi településeink lakói és a turizmusból élő vállalkozói. A Coronavírus okozta „turisztikai sokk” után a szúnyoghelyzet fogja rányomni a bélyegét az idei nyárra.

Tisztelt Belügyminiszter Úr!

Tisztelettel kérem Belügyminiszter Urat, hogy engedélyezzék a légi kémiai védekezést településeinken! Véleményünk szerint a légi szúnyoggyérítés sürgős visszaállítása vált szükségessé. Szakértőink szerint ez történhet egy nemzeti hatáskörben elbírált vegyszer sürgős elfogadásával – ami lehet a már meglévő irtószer bármilyen természetes hatóanyaggal kiegészítve, ahogy erre a múltban számtalan példa volt, vagy egy erre vonatkozó különleges helyzet érvénybe léptetésével. Tudomásom szerint Romániában és Horvátországban is megoldották a légi védekezés további engedélyezését. Az előző években a légi gyérítésekért felelős vállalkozó és alvállalkozói gépparkja még mindig rendelkezésre áll és bevethető lenne.

Gyomaendrőd, 2020. július 6.

Toldi Balázs polgármester Gyomaendrőd
Valánszki Róbert polgármester Dévaványa
Hercegh Zsolt polgármester Mezőtúr
Siklósi István polgármester Mezőberény
Dávid Zoltán polgármester Orosháza
Babák Mihály polgármester Szarvas
Lipcsei Zoltán polgármester Köröstarcsa
Ribárszki Péter polgármester Kondoros
Dr. Mokán István polgármester Sarkad
Galambos István polgármester Ecsegfalva
Sinka István polgármester Békésszentandrás