Háttér

A 4401-es út felújítása

A Magyar Közút Nzrt. levele Szarvas Város Önkormányzatához a 4401 sz. út felújításával kapcsolatban


Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Békés Megyei Igazgatóság

Szarvas Város Önkormányzata
Babák Mihály Polgármester

Tárgy: 4401 j. út felújítása

Tisztelt Polgármester Úr!

A 4401 úttal kapcsolatos megkeresésre az alábbi választ tudjuk adni. Természetesen tisztában vagyunk az út állapotával. Annak ellenére. hogy az M44 út építésének befejezése után elég jelentős lokális javítások történtek a Város és a gyorsforgalmi útra való rácsatlakozás között, az útburkolat szélén való kerékpározás így is sok helyen deformált szakaszon tud csak bonyolódni. A tárgyi – a 4401. j. út 0+820-5+280 km közötti 4,46 km közötti szakasz a Magyar Falu Program útfelújítási javaslati listáin szerepeltetve lett. A szakasz tervei elkészültek, utolsó információink szerint az a programcsomag melyben ez az át is szerepel, támogatási szerződés aláírása végett jelenleg már a minisztériumban van. Ebből adódóan a kivitelezés nagy valószínűséggel 2021 évre várható. Látható, hogy a dolog tőlünk független. a kivitelezések mielőbbi kezdését befolyásolni nem tudjuk. A kerékpáros közlekedés biztonságának növelésére nyilvánvalóan külön kerékpárút létesítése lenne. Ennek hiányában felmerült a meglévő 6,0 m széles útburkolat két szélén sárga kerékpáros piktogramok felfestésével un. kerékpáros nyommal jelezni. felhívni a figyelmet az itt közlekedőkre. Ennek viszont az ide vonatkozó Útügyi Műszaki Előírásokban igen kötött feltételei vannak. Lakott területen kívül kerékpáros nyom felfestése az alábbi feltételek teljesülése esetén engedélyezett:

  • Átlagos Napi Forgalom: (ÁNF < 1000 Ej/nap)
  • legfeljebb 70 km/h a megengedett sebesség
  • az útkategóriának és vonalvezetésnek megfelelő látótávolság biztosítása
  • csak minimálisan indokolt szakasz jelölhető igy ki
  • továbbá az Útügyi Műszaki Szabályozási Bizottság eltérési engedélyével helyi kötöttségek, sajátosságok esetén. (pl. hidak, vagy csomópontok közötti teljes szakasz)

Az útszakasz nyilvántartott régebben számolt forgalma már jelenleg is meghaladja a fenti küszöböt, de ez utóbbi eltérési engedély megkérésével esetleg lehetne próbálkozni. De természetesen ez csak a felújítás elkészülte után lehet aktuális.

Kérem tájékoztatásunk szíves elfogadását.

Békéscsaba, 2020. július 15

Üdvözlettel:
Virág Mihály megyei igazgató