Hírforgó

A Tenkes kapitánya

Július 28-án abszolút teltház fogadta a IX. Cervinus Művészeti Fesztivál záróestjére igyekvőket. Nem véletlen, hiszen a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hozta Szarvasra A Tenkes kapitánya táncjátékát.


Voltak néminemű fenntartásaim, mert Örsi Ferenc halhatatlan történelmi műremekét nem kis kihívás zanzásítva előadni. Különösen táncszínházi produkció esetében. Emlékeztetőül: a legendás filmsorozat, akár maga a regény tizenkét fejezetből áll. Nevezetesen a Vendég, Az embervadászat, Buga Jakab, A tőzsér, A fürdőmester, A vásár, Veronika, A vándordiák, A puskapor, A haditerv, Fogságban, Nincs kegyelem című epizódok követik egymást.

Nos, erre a hallatlan izgalmas eseményfüzérre építkezett Zs. Vincze Zsuzsa a forgatókönyv megírásakor. Ügyes kézzel nyúlt a film alapsztorijához, úgy, hogy mazsolázott a legjelentősebb jelenetekből. Ügyes kézzel tette. Buránszky Zoltán rendező-koreográfus pazar táncbetéteket villantott fel a történetből. Nagyon ízléses díszletezésben megjelent a háttérben a siklósi vár és a Tenkes csárda is.

A gazdagon változó kellékek sorában pedig a vásár, a fürdő illetve a csárdabelső és a hegyi tisztás fája is feltűntek olykor. Nem utolsósorban a csárdabelső illetve a „fogolyszabadítás” kisebb díszletei. Ami eltáncolható volt a filmből, azt a káprázatos korhűséggel öltöztetett táncosok eltáncolták. Nem semmi volt a fegyverekkel – puskák, kardok -, fokosokkal, karikással és zászlóval pörgő-forgó labanc- és kuruchad.

Egyszóval: fergeteges Tenkes kapitányát láthattunk ezen az estén. Amiért a fergeteges, többszörös tapsvihar természetesen kijárt.