Háttér

Napelemes fejlesztések Szarvason

Közelmúltbeli és jelenlegi fejlesztések napelemek kapcsán városunkban.


Szarvas első napelemes projektjét 2011 évben KEOP-4.2.0/A forrásból  valósította  meg. A fejlesztés 6 intézményt érintett (Vajda Péter Művelődési Központ, Vajda Péter  Gimnázium és Kollégiuma, Székely Mihály Szakképző épülete, Fő téri Általános Iskola, Városi Könyvtár) A beépített napelemek teljesítménye 100 kW, 110 millió forint támogatásból valósult meg. A rendszerek jelenleg is kiválóan üzemelnek és hozzák a termelési adatokat.

Második körben 2014 évben KEOP-4.10.0/A kiírás keretében két intézményünk fejlesztésére nyertünk támogatást a Szent Klára Gyógyfürdő és a Szlovák Álltalános iskola és Óvoda épületére 50-50 kW-os napelemes rendszert telepítettünk. A beruházás bekerülési költsége 100 millió forint volt.

A Területi- és Települési Operatív Program 3.2.1-15 felhívásra 2016 évben pályáztunk 6 intézményünk fotovillamos rendszerrel történő fejlesztésére nyertünk támogatást. A beruházás 2018 évben valósult meg (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Kossuth óvoda, Kossuth bölcsőde, Dózsa óvoda, Városi Sportcsarnok, Bethlen Idősek napközi otthona) 139,76 kW-os napelemes rendszert telepítettünk, a Bethlen Idősek napközi otthonának hőszigeteltük a külső homlokzatát és korszerű nyílászárókat építettünk be.

A beruházás bekerülési költsége 93,7 millió forint volt, melyhez az önkormányzat 10 millió forint önerőt biztosított.

2019-2020 évben megvalósuló beruházások

A Területi-és Települési Operatív Program 3.2.1-16 felhívásra 2017 évben pályáztunk és 6 intézményünk fotovillamos rendszerrel történő fejlesztésére nyertünk támogatást (Lengyel palota és a Polgármesteri Hivatal, Gyermekélelmezés konyhája, Víziszínház, a Szent Klára Gyógyfürdő II. üteme, az Erzsébet-ligeti városi sporttelep) 229 kW-os napelemes rendszert telepítünk. Felújítjuk és hőszigeteljük a Lengyel palota homlokzatát. A beruházás bekerülési költsége 170 millió forint, melyhez az önkormányzat 23 millió forint önerőt biztosított.

A Területi-és Települési Operatív Program 3.2.1-16 felhívásra 2017 évben pályázott a 100%-ban önkormányzati tulajdonú Városgazdálkodási Nonprofit Kft. 50 kW-os napelemes rendszert kerül telepítésre. Hőszigetelik az irodaházuk külső homlokzatát és korszerű nyílászárókat építenek be. A beruházás bekerülési költsége 67 millió forint (nettó), melyhez 32 millió forint önerőt biztosítása szükséges.

2020 évben megvalósuló beruházások

Támogatásban részesült a Közbiztonsági Centrum és a Közfoglalkoztatási Központ napelemekkel történő energetikai korszerűsítése beépített teljesítmény 18,5 kW lesz, a Közbiztonsági Centrum külső homlokzatát hőszigeteljük.

Új önkormányzati épületek építésekor, vagy meglévő épületek felújításakor törekszünk energiatakarékos fűtési rendszereket kialakítani, ahol lehetőség van rá termálvizet használni. Az épületeket minden esetben ellátjuk napelemekkel. Ilyen volt 2018-19.-évben a piac fejlesztése, helyi termékek boltja építése, a Családsegítő központ és háziorvosi rendelő felújítása.  A napelemek beépített teljesítménye 28 kW, a rendszerek bekerülési költsége 13 millió forint volt.

Összegzés: A jelenleg meglévő és várhatóan 2020-ig beüzemelésre kerülő napelemek beépített összteljesítménye 665,26 kW lesz. Figyelembe véve a jól megválasztott telepítési helyeket, irányokat és azt, hogy Szarvason a napsütéses órák száma eléri a 2500 ó/év-et, az éves termelt villamos energia ára elérheti a 24 millió forint/évet.