Sziréna

18-20 éves ukrán embercsempészeket tartóztatott le a bíróság

A Szarvasi Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte egy 18 és egy 20 éves ukrán állampolgárságú, de Lengyelországban, Lublinban élő férfi letartóztatását, akik vasárnap este az M44-es autóúton 10 migránst szállítottak az autójukban.


A 20 éves férfi 2021. január 24-én az esti órákban Magyarország területén, a magyar-román határ közelében, az Elek és Lőkösháza közötti úton a személygépkocsijába felvett 5 fő iraki, 2 fő tunéziai és 3 fő egyiptomi állampolgárságú személyt, akik az államhatárt gyalogosan, a „zöldhatáron”, engedély nélkül lépték át. A 18 éves férfi „előfutóként” egy személygépkocsival a migránsokat szállító autó előtt haladva biztosította az útvonalat. Az elkövetők célja a migráns személyeknek az ország belseje felé történő szállítása volt. A migránsokat szállító autót 2021. január 24-én 21 óra 30 perckor az M44-es autóút 76 kilométerszelvényénél vonták ellenőrzés alá, míg a másik férfit rögtön ezután a Gödényhalmi pihenőhelyen fogták el.

A letartóztatás kezdeményezésére egyrészt azért került sor, mert a büntetés várható mértékére és a terheltek külföldi kapcsolataira figyelemmel fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye. Másrészt a szervezett elkövetésre és tagadásukra figyelemmel az is megalapozottan feltehető volt, hogy a terheltek, szabadlábra kerülésük esetén a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személy megfélemlítésével, befolyásolásával vagy a tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetnék.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértett és a terheltek letartóztatását 1 hónapra elrendelte.