Felhívások, Közlöny

Tájékoztatás szűrővizsgálatokról

A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon is különösen súlyos népegészségügyi problémát jelentenek, az összes haláleset közel egynegyedét okozzák. A szűrőprogramoknak köszönhetően a betegségek miatti halálozások száma csökkenthető, mivel a vizsgálatból kifolyólag a betegség felismerésére jóval korábban sor kerülhet, mint szűrővizsgálat nélkül.


A szűrővizsgálat célja, hogy a tünet és panaszmentes, egészségesnek vélt emberek közül elkülönítse a valóban egészségeseket, másfelől a szűrővizsgálat alkalmával fény derüljön a betegség keletkezését megelőző elváltozásra, vagy a betegség korai szakaszára.

A vizsgálatok során kiszűrt és diagnosztizált betegek a korai felismerésnek köszönhetően sokszor jelentősen jobb gyógyulási vagy túlélési esélyekkel részesülhetnek kezelésben.

Hazánkban 2001-től állnak a lakosság rendelkezésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett szűrőprogramok.

Emlőszűrés: 45-65 év közötti nők 2 évenkénti mammográfiás vizsgálatával.

Méhnyakszűrés: 25-65 év közötti nők citológiai vizsgálatával.

Vastagbélszűrés: az 50-70 év közötti a vastagbéldaganatok szempontjából átlagos kockázattal rendelkező nők és férfiak 2 lépcsős szűrővizsgálatával.

A szűrővizsgálatra szóló meghívólevél tartalmazza, hogy mikor és hol történik a vizsgálat. Amennyiben nem megfelelő az időpont, a megadott elérhetőségen lehetőség van módosításra, illetve további információ kérésre.

A szűrővizsgálat mindenki számára ingyenes.

A meghívásos szűréseken kívül, szakorvosi vizsgálat keretei között javasolt részt venni az alábbi szűrővizsgálatokon is:

  • Tüdőszűrés
  • Bőrgyógyászati vizsgálat – anyajegyszűrés
  • Fogászati vizsgálat – szájüregi rákszűrés
  • Férfiaknak urológiai vizsgálat
    • prosztataszűrés 40 év felett
    • herevizsgálat 50 év alatt
  • Csontritkulás vizsgálat 50 év felett

A Szarvasi Egészségfejlesztési Iroda nagy hangsúlyt fektet a szűrésekre való mozgósításra, ezért a későbbiekben minden egyes szűrővizsgálatról részletes tájékoztatást nyújtunk.