Hírforgó

Sajtótájékoztató a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán

A Gál Ferenc Egyetem az RRF-2.1.2-21 Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése tárgyú konstrukció keretében sikeresen pályázott infrastrukturális fejlesztésre, és az RRF-2.1.2-2022-00017 azonosítószámú, „Komplex intézményfejlesztés a Gál Ferenc Egyetemen” című pályázata a Széchenyi Terv Plusz Program XIX. Gazdaság-újraindítási Alap Uniós Fejlesztési fejezet 3. Központi Kezelésű előirányzatok, 10. Nemzeti Helyreállítási Alap keretén belül 1,269 milliárd forint uniós, vissza nem térítendő támogatást kapott.


A beruházás legfőbb feladata a közösségi sportolás korszerű kereteinek megteremtése a Gál Ferenc Egyetem szarvasi campusán. Az üzemeltetői koncepció az egyetem területén jelenleg kihasználatlanul álló, leromlott műszaki állapotú épületek újrahasznosítását tűzte ki célul. A pályázat keretében a sportcsarnok komplex felújítása és a hallgatói centrum energetikai fejlesztése valósul meg. A projektről november 17-én tartottak sajtótájékoztatót a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karán.

* * *

Prof. Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a Pedagógiai Kar megújuló épületkomplexuma az egyik legértékesebb történelmi értékeket hordozza.

– Ennek korszerűsítése, fejlesztése és bővítése kiemelt célunk – fogalmazott a rektor.

– Egy álom válik valóra jelen projekt megvalósulásával – mondotta dr. Katona Krisztina, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Karának dékánja. Mint megfogalmazta, a beruházás legfőbb feladata a közösségi sportolás korszerű kereteinek megteremtése. Továbbiakban kifejtette a Karon folyó képzés lényegét és elvárásait a változó társadalmi viszonyok és igények tükrében.

A dékán beszéde után Váncza László Ybl-díjas építész mutatta be a projekt egészét. Ennek lényege a múlt század elején épült régi főgimnáziumi tornaterem sportcsarnok szintű komplex felújítása, az épület építészeti értékeinek megtartásával, a korszerű energetikai szempontok érvényesítésével. Hasonlóképpen történik meg a Hallgatói Centrum kialakítása is. Harmonizálják a ’60-as években megépült kazánházat, a műhelyeket, az éttermet, konyhát is.

Meglepő gondolatként elmondta, hogy gondoltak ugyan a kémény elbontására, de az végül költségkímélés céljából helyén maradhat. Ugyanakkor elbontják a kollégium és az étterem megszokott összképéhez tartozó összekötő hidat. (A szarvasi „sóhajok hídját” – A Szerk.)

A sajtótájékoztatón Babák Mihály polgármester örömmel üdvözölte a felújítást, mivel az más fejlesztésekhez hasonlóan ajándék az idén az újjátelepítés 300. évfordulóját ünneplő Szarvas számára. Végül arra biztatta az Egyetem és a Kar vezetését, hogy az itt folyó munkákat – mind a nevelés, mind a fejlesztések terén – ne hagyják abba.

* * *

A sajtótájékoztatót követő szendvicsebéden Babák Mihály beszélgetett a tervről Váncza Lászlóval. Egyebek között felhívta a tervező figyelmét a műemléki környezet összeképét meglehetősen rontó kazánházi kémény fölösleges voltára. Továbbá azt kérte az Ybl-díjas építésztől, hogy a terv átgondolásánál alkalmazzon ál-magastetős és egyéb olyan építészeti megoldásokat, amelyek harmonizálhatnak a régi tornaterem építészeti értékeivel és a műemléki környezet egészével. Utóbbiak vonatkozásában biztató, hogy a sajtótájékoztatón bemutatott tervek az elhangzottak szerint még finomodhatnak.