Hírforgó, Képgaléria, Média

Internet Fiesta a könyvtárban

Magyarország 2000-től kapcsolódik a nemzetközi szervezésű Internet Fiesta programsorozathoz, melynek első célkitűzése az internet népszerűsítése volt. Mára a mindennapjaink részévé vált az internet, emiatt a programok célja kiegészült a digitális írástudás terjesztésével és az internet felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatásával.


Az Internet Fiesta Programtanácsa az évek során különböző témákat jelölt ki, amelyek köré a könyvtárak rendezvényeiket szervezhették. Idén a 25. Internet Fiesta témája: PRO: értelem és érzelem. Ez a kettősség utal az online szolgáltatások, azon belül is a mesterséges intelligencia objektív hasznosíthatóságára, de az ezzel kapcsolatos szubjektív érzéseinkre is.

Az első és legfontosabb téma napjainkban, hogy hogyan hat ez a digitális világ a gyermekeink fejlődésére. Ezzel kapcsolatban tartott „Digitális kábítószer” címmel Dr. Gőgh Edit neurológus egy előadást március 22-én, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy az okoseszközök használata a gyermekek esetében nemcsak kerülendő, hanem egyenesen tilos, mert visszafordíthatatlan károkat okoz a gyermekek idegrendszerében.

Használhatjuk a digitális világ dolgait okosan, többek között a 3D nyomtatót, melyről Erdélyi Tibor könyvtáros tartott bemutatót.

Az online tér adta szórakozási lehetőséget kihasználva a Madách Színház által készült filmek közül a Tercett címűt vetítettük le a könyvtárban a Színházi világnapon. Az érdeklődők professzionális stúdióban készült filmet láthattak Móricz Zsigmond életéről.

A Szarvas Kincsei Városfoglaló játékban városunk azon helyszíneit kereshettük fel, melyek szerepelnek a Szarvasi Települési Értéktárban. Az útvonal bejárása egy mobilinternet eléréssel rendelkező okostelefonnal vagy tablettel követhető.

Az internet elterjedése előtt a TV mellett a gyerekek egyik legkedvesebb időtöltése a diafilmezés volt. Idén 70 éves a magyar diafilm, ez alkalomból játékra hívtuk, hívjuk 5-14 éves olvasóinkat. A kvízjáték a könyvtárban érhető el, havonta megújul, és nyár végéig tart. Ajándékcsomagot sorsolunk minden hónapban a kvízkitöltők között.

Bár az Internet Fiesta véget ért, érdemes felkeresni honlapunkat – www.szarvasikonyvtar.hu -, ahol megtaláljátok aktualitásainkat.

Tóth Orsolya
tájékoztató könyvtáros