Hírforgó

Hatvanéves a Költészet Napja Magyarországon

Az idén is élménygazdag programsorral ünnepelhette Szarvas város közössége a Költészet Napját, amely kereken hatvan esztendeje, 1964. április 11-én indult hódító útjára. Ha Költészet Napja és Szarvas, az 2012 óta a Versmaratont jelenti, amelynek ezúttal is a Városi Könyvtár adott otthont.


A Cervinus Teátrummal közösen rendezett ünnepi eseménysort hagyományosan Szenes János, az eredetileg 24 órás Versfolyam ötletgazdája nyitotta meg Molnárné Pető Beáta intézményvezető társaságában.

Az ötletgazda emlékeztette a versünnepet ülő közönséget, hogy a rendszerváltás óta április 11-én József Attila mellett Márai Sándor születésnapjáról is megemlékezünk, aki 1900-ban született ezen a napon Kassán. Emellett megemlékezett a múlt évben elhunyt költőnagyságról, Kántor Zsoltról is. (Kántor Zsolt híres versét, a Szarvasi elégiát a nap folyamán Tóth Orsolya tájékoztató könyvtáros mondta el.) Majd magát a Versmaratont egyik legkedvesebb versével, Erdélyi József Reggel című költeményével indította el.

Ettől kezdve egymást váltották a Versmaraton szereplői. A teljesség igénye nélkül mondjuk el, hogy itt volt a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon csoportja, verset mondott Lelkes Csaba, eljött a Kossuth utcai óvoda csoportja, fellépett a Fő téri Általános Iskola csapata és többszörösen a Városi Könyvtár kollektívája. Nagyjából ez történt délelőtt. Időközben megérkezett Molnár Etele alpolgármester is, aki a Képviselő-testület és a maga nevében is köszöntötte a város versbarátait.

Délutánra az illusztris vendégek sorában az idén is eljött dr. Melis János címzetes főjegyző és Petneházi Andrea kabinetfőnök. Előbbi egy szép Jeszenyin verset, utóbbi két Márait hozott a versünnepre. Megjött a Benka felsős csoportja. Az ő műsoruk kapcsán két unikális élmény is érte a nagyérdeműt. Az egyik, hogy Bődi Mária nyugalmazott irodalomtanár a szintén fellépő unokája kedvéért elmondta József Attilával kapcsolatos családi emlékeit, valamint a költő Csodaszarvasát. Még nagyobb élményszámba ment az iskola kiemelkedő irodalmi tehetségű diákjának produkciója: Szűcs Lili gyakorlott versíró-versmondóként saját költeményét adta elő. A Versmaraton délutáni történéseiről jövő heti számunkban könyvtárosaink jóvoltából olvashatnak.