Háttér

Munkaerő-piaci helyzetkép Békés megye 2013. január

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közzétette legfrissebb, 2013. januári helyzetképét a megye foglalkoztatottsági adatairól


Áramlási információk

 

A nyilvántartott álláskeresők regiszterébe 2013 januárjában több mint 8,5 ezer Békés megyei álláskereső kérte felvételét. A belépő létszám nagyságára a szezonális hatások, és a támogatási programok befejeződése hatott leginkább. A határozott idejű munkaszerződéssel dolgozók jelentős részének az év végén befejeződik a foglalkoztatása.

A közfoglalkoztatási programok is igazodnak ehhez a ciklushoz, így év végén nagyobb a regiszterbe történő beáramlás, majd tavasszal az új programok indulásakor magasabb az ilyen okok miatti kilépés. A januári létszámbeáramlásra a 2012 őszén indult, a pályakezdők elhelyezkedését segítő „Első Munkahely Garancia” program is hatással volt. A program decemberben befejeződött, így a továbbfoglalkoztatást vállalni nem tudó munkáltatóknál alkalmazásban álltak nagyobb része szintén beáramlott a munkanélküli nyilvántartásba.

Az év első hónapjában megszokott irányúak ezek a változások. A 2013. januári beáramlás az előző évinél 624 fővel magasabb, míg a kilépők száma 28 fővel marad el attól.

2013 első hónapjában 10062 fő fordult meg a nyilvántartásunkban, a belépők száma 8577 fő, a kilépőké 1485 fő volt. A belépők száma 4861 fővel magasabb mint egy hónappal korábban volt, a kilépőké 1142 fővel marad el attól.

A nyilvántartott álláskeresők közé belépők 1,8%-a januárban regisztráltatta magát először, 98,2%-a visszatérő ügyfelünk. A belépők 13,1%-a pályakezdő, 86,9%-a nem pályakezdő volt. A belépők közel háromnegyede a férfiak köréből került ki. Életkorukat tekintve az Első Munkahely Garancia program miatt a megszokottnál magasabb a 20-24 év közötti életkorúak aránya (16,9%). E mellett a 35-39, és 25-29 életkor közöttiek hányada meghaladja a többi belépő részarányát (12,5 és 11,9%).

Iskolai végzettségüket tekintve a belépők között az általános iskolai (36,9%) és a szakmunkás végzettséggel rendelkezők (34,8%) aránya a legmagasabb.

 

Munkaerő-piaci helyzetkép

 

Az álláskeresők száma

A Békés megyében nyilvántartott álláskeresők száma 2013 januárjának zárónapján 31679 fő volt. Ez az egy évvel korábbi létszámnál 544 fővel alacsonyabb, az előző havinál 7092 fővel magasabb.

A legtöbb álláskereső továbbra is a békéscsabai kirendeltség térségében található, akik a megyében regisztráltak 23,9%-át adják. Létszámában legkevesebb álláskeresőt a szarvasi és gyomaendrődi kirendeltség térségében regisztrálták, ahol a megyei létszám 5,7-5,7%-a található.

A nyilvántartott álláskeresők előző évhez viszonyított megyei szinten mutatkozó csökkenése a kirendeltségeket eltérő mértékben érintette.

A nyilvántartott álláskeresők létszámában csökkenés hat kirendeltségen mutatkozik, mértékében legnagyobb a gyomaendrődi (-10,6%) és a mezőkovácsházi (-6,4%) körzetben.

Növekedés a szarvasi (5,9%), az orosházi (4,6%) és a szeghalmi (3,8%) körzetekben látható.

Az előző hónaphoz képest valamennyi kirendeltségen növekedett a nyilvántartott álláskeresők száma. A megyei szinten 7092 fős növekmény, arányaiban a szeghalmi

(52,6%) a szarvasi (45,8%) és a gyomaendrődi (45,5%) körzetben eredményezte a legnagyobb mértékű létszámváltozást.

 

Álláskeresők relatív szintje

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított megyei aránya 2013 januárjában 20,6%. Ez az előző év azonos időszakánál 0,3%-ponttal az

egy hónappal korábbi szintnél 5,1%-ponttal magasabb.

A mutató az előző hónaphoz viszonyítva valamennyi kirendeltségen emelkedett, mértéke 2,7 és 10,8%-pont között mozog. A változás mértéke legkisebb Békéscsaba térségében, legnagyobb a sarkadi körzet településkörében.

Az egy évvel korábbiakhoz képest a kirendeltségek felénél kismértékű növekedés, másik felénél kismértékű csökkenés tapasztalható.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított szintje 2013 januárjában a szarvasi (14,9%) és a gyulai (15%) térségében volt a legalacsonyabb. A legmagasabb érték a sarkadi (39%) és a mezőkovácsházi (30,5%) munkaügyi körzetet jellemzi.

 

Összetétel adatok

A regisztrált állomány nemek szerinti összetételében 2013 januárjában férfi többlet mutatkozik. Arányuk a nyilvántartottakon belül 55,5%, a nők részesedése 44,5%. Az egyes kirendeltségen eltérően alakul az e tekintetben vett összetétel.

Békéscsaba és Orosháza körzetében az állományon belül kiegyenlített a nemek aránya, a többi körzetben alapvetően férfi többlet mutatkozik.

A nők aránya januárban Sarkad és Gyomaendrőd térségében volt a legalacsonyabb.

Az álláskeresők korszerkezetében az egy évvel korábbi adatokhoz képest a 25-39 és 40-49 éves korosztály aránya mérséklődött az ennél fiatalabbaké és idősebbeké növekedett. Ennek ellenére továbbra is ez a két legnagyobb arányt képviselő életkori csoport, melybe az álláskeresők 37,6% illetve 23,9%-a tartozik.

A 2013. januárjában Békés megyében nyilvántartott álláskeresők 11,8%-a pályakezdő. Számuk egy év alatt 581 fővel emelkedett. A pályakezdők álláskeresőkön belüli aránya a gyulai (13,7%) és a szarvasi (13,3%) kirendeltség körzetében a legmagasabb, míg a gyomaendrődi (10,6%) és a mezőkovácsházi (10,9%) körzetben a legalacsonyabb.

 

Iskolai végzettség, ellátások, regisztrációban töltött idő

Az álláskeresők iskolai végzettségenkénti összetételében az elmúlt év azonos időszakához képest az általános iskolai és a szakmunkás végzettségűek aránya mérséklődött. A csökkenés esetükben -0,3 és -0,2%-pont. Az érettségizettek részaránya 0,6%-ponttal növekedett, a diplomások aránya nem változott.

2013 januárjában a Békés megyében nyilvántartott álláskeresők 37,7%-a legfeljebb 8 osztályt végzett, egyharmada (33,9%) szakmunkás, 24,6%-a érettségizett, 3,7%-a pedig diplomával rendelkezik.

Ellátás szerinti megoszlás tekintetében a nyilvántartott álláskeresők több mint fele (53,4%) ellátásban nem részesül, 32,5%-a önkormányzati támogatásban, jellemzően foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. A nyilvántartottak 14,1%-a korábbi jogviszonya alapján munkanélküli ellátásra jogosult. Az egy évvel korábbi adatokhoz

viszonyítva 3%-ponttal növekedett az ellátásban nem részesülők és 0,8%-ponttal a munkanélküli ellátásban részesülők aránya. Az önkormányzati ellátásban részesülők aránya 3,9%-ponttal marad el az egy évvel korábbi értéktől.

A nyilvántartott álláskeresők 62,6%-a fél évnél rövidebb ideje, 13,5%-a 7-12 hónap közötti, 23,9%-a egy évnél régebb óta folyamatosan szerepel a nyilvántartásunkban. Az egy éven túl nyilvántartottak aránya az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva 4,3%-ponttal emelkedett.

 

Álláshelyek

2013 januárjában Békés megye kirendeltségein 1331 db új álláshely került bejelentésre. A hónap elején már rendelkezésre álló 1116 álláshellyel együtt ez összességében 2447 álláshely kínálatot jelentett.

A januári kínálatban rendelkezésre álló álláshelyek 77%-a támogatott, 23%-a nem támogatott állásigény volt. A januári állások legnagyobb hányada (75%) továbbra is a közigazgatás, védelem ágazatban kínált munkalehetőséget.

Ebben az ágazatban jelennek meg a megyénkben nagy létszámot érintő közfoglalkoztatási állások. Az ajánlatok 11%-a a feldolgozóiparban, 4%-a az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek ágazatban kínált állást. A fentieknél kisebb arányban jelennek meg a kereskedelem, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás ágazatok ajánlatai.

Az állásajánlatok közül 561 álláshely, támogatás nélküli ajánlat volt. A betöltendő állások között bolti eladó, szakács, pék, húsfeldolgozó, élelmiszeripari gépkezelő, tehergépkocsi vezető, kézi csomagoló és egyéb egyszerű szolgáltatási foglalkozású munkák találhatók nagyobb számban.

 

Foglalkoztatottság, munkanélküliség, keresetek – Békés megye

A KSH munkaerő-felmérése szerint a megyében élő 15-74 éves népesség gazdasági aktivitása a II. negyedévihez, de az egy évvel korábbihoz képest is javult. 2012. III. negyedévében a megfigyelt népesség 55%-a volt jelen a megye munkaerőpiacán, 133,1 ezren foglalkoztatottként, 17,5 ezren pedig munkanélküliként, az előbbi körben egy év alatt 5,3 ezer, az utóbbiban 2,4 ezer fővel növekedett a létszám. A régió másik két megyéje közül csak Bács-Kiskun megye népességének aktivitása javult, ahol a munkanélküliek számának csökkenését a foglalkoztatottak körének növekedése kísérte.

A megyében az aktivitási arány 3,4, a foglalkoztatási arány 2,5 százalékponttal, a munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal növekedett. A megye aktivitási és foglalkoztatási aránya az országosnál és a régió másik két megyéjénél ugyan alacsonyabb, de a különbség a III. negyedévben mérséklődött.

A megyében a 4 főnél többet foglalkoztató megyei székhelyű vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 2012 első kilenc hónapjában átlagosan 68,5 ezer főt alkalmaztak, 3,3%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. A létszám bővülése Békés megyében a fizikai munkakörben dolgozók létszámnövekedésének a következménye, mivel a kisebb hányadot képviselő szellemieké 2,7%-kal csökkent.

Az egyes gazdasági ágak létszámalakulása eltérő tendenciájú. Nagyon jelentős csökkenés volt a művészet és szabadidő gazdasági ágban, ahol közel háromtizedével dolgoztak kevesebben az egy évvel korábbinál, de az adminisztratív szolgáltatásban is 15%-os volt a létszám fogyása. Jelentősen növelték a létszámukat az egyéb szolgáltatásba és az egészségügybe tartozó munkáltatók, ennek mértéke meghaladta a 27, illetve a 18%-ot.

A mezőgazdaságban csökkenés, az iparban, az építőiparban, a szállítás és raktározásban, és a közigazgatásban viszont közel 2-16% közötti létszámbővülés mutatkozott. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2012 első kilenc hónapjában kissé meghaladta a 160 ezer forintot, a fizikaiak valamivel több, mint 128 ezer, a szellemiek közel 208 ezer forintot kerestek. A megyei átlagkereset 2,0%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, országosan a növekedés mértéke 4,5%-os volt. A megyei átlagkereset 59 ezer forinttal volt alacsonyabb, mint az országos.

Legmagasabb átlagkeresettel a pénzügyi szolgáltatásban dolgozók, legkisebbel az építőiparban dolgozók rendelkeztek; keresetcsökkenés csak a közigazgatásban és az egészségügyben mutatkozott. A családi kedvezmény nélküli nettó átlagkereset 104 ezer forintos havi átlaga 3,3%-kal maradt el 2011. megfelelő időszakától, miközben a fogyasztói árak 5,8%-al emelkedtek.

 

Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja